Most épp szlovák párt mellett kampányol a Momentum

Néhány nappal azt követően, hogy a Momentum Mozgalom elnöke, Fekete-Győr András a román elnökválasztás kampányában a magyar jelölt helyett egy román kandidálót támogatott, a párt újabb prominense áll bele egy választási kampányba - ezúttal Szlovákiában, egy szlovák párt mellett.

Ahogy azt lapunk is megírta, Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke vasárnap részt vett a román USR-PLUS pártszövetség kolozsvári gyűlésén, ahol a romániai elnökválasztási kampány keretében támogatásáról biztosította a szövetség jelöltjét, Dan Barnát. 

Mi van veled, Momentum?

Az ügy szépséghibája, hogy a választási küzdelemben magyar jelölt is megméreti magát: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökét, Kelemen Hunort küldte csatába. A Momentum elnöke (és pártja) vele szemben egy olyan politikust támogat, aki  aki a vádak szerint 6 millió eurónyi uniós, eredetileg a szegények és a fogyatékkal élők felzárkóztatására érkező támogatást tett zsebre. 

Alig kerültek le a főoldalakról a kolozsvári tudósítások, a Momentum újabb prominense állt ki a nyilvánosság elé, hogy egy másik választási kampányban gyengítse a magyar érdekképviselet lehetőségét. 

Donáth Anna, a párt EP-képviselője a Progresszív Szlovákia nevű párt komáromi programismertető rendezvényén beszélt arról, hogy „lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”, majd a magyar listával szemben a szlovák párt támogatására szólított fel. 

Donáth megnyilatkozását követően Gubík László, a Magyar Közösség Pártja ifjúsági szervezetének (Via Nova – Új Út) elnöke lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: „Sokan vagyunk sokfélék, ezért nem gondolhatjuk ugyanazt a világról. Ezzel nincs is semmi baj. Mi, határon túli magyarok azonban fontosnak tartjuk egyfajta nemzeti minimuma meglétét. Annak pedig tartalmaznia kéne azt az alaptézist, hogy nemzetközi fórumokon és a Kárpát-medencében sem részesítünk előnyben mást a magyar közösségekkel szemben. Ez a nemzeti érdekérvényesítés alapja, és enélkül nem létezik nemzetpolitika, csak pártpolitika.” Hozzátette:

„aki ennek a gondolatnak nincs birtokában, az egész egyszerűen alkalmatlan a magyar érdekképviseletre odahaza és a nagyvilágban egyaránt.

Ebben vallott most kudarcot a hazája érdekeivel szembemenő Momentum és szlovák testvérpártja, a magyar szavazatokra meglehetősen átlátszó módon vadászó Progresszív Szlovákia is. Tanulságos esetek ezek. Jó, ha jegyezzük őket!”

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Donáth Anna hivatalos oldala. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre