Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést

Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést, az úgynevezett „konverziós terápiát” – írták hétfőn német lapok.

A homoszexualitás nem betegség, a megszüntetését célzó „állítólagos terápia pedig beteggé tesz, és nem egészségessé”, ezért a lehető legszélesebb körben meg kell tiltani – vélekedett Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter a Madsack médiacsoport regionális lapjai közös szerkesztőségének (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND) adott nyilatkozatában.

A minisztérium jogszabálytervezete szerint kiskorúak esetében tilos a konverziós terápia alkalmazása, és a tilalom megszegése egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy nagy összegű pénzbüntetéssel sújtható.

A 16-18 éves korosztály esetében csak akkor végezhető ilyen terápia, ha a kezelő igazolja, hogy a kezelendő személy képes átlátni a lehetséges hatásokat és kockázatokat.

A 18 éven felüliek körében továbbra is szabadon végezhető konverziós terápia, de csak a kezelendő személy beleegyezésével, a megtévesztés, kényszer vagy fenyegetés révén végzett kezelés pedig tilos. A tárcaközi egyeztetésre indított javaslat szerint betiltják a konverziós terápia nyilvános népszerűsítését is.

A korlátozás, illetve tilalom „fontos társadalmi jelzés is mindazoknak, akik viaskodnak homoszexualitásukkal”, egy üzenet, amellyel a társadalom jelzi, hogy „rendben vagy úgy, ahogy vagy” – mondta az LMBTQ-párti miniszter.

MTI 

Fotó: DPA