Az év legjobb színésze díjat kapja: Karácsony Gergely

A hazai és nemzetközi politikában előforduló, általában a médiában hamar, nagy visszhangot kapó, politikusok által elkövetett baklövések intő például szolgálhatnának bárki számára, aki nagypolitikai babérokra kíván törni. Nem így történt ez Karácsony Gergely esetében, aki, úgy tűnik, könnyen figyelmen kívül hagyja, hogy megválasztását követően a kormánypárti és ellenzéki média egyaránt kiemelt figyelemmel követi minden lépését. Ilyenkor derül ki, hogy a sokat pufogtatott jelszavak és elvek szilárdak-e, avagy kizárólag politikai célokat szolgálnak. A „klímaharcos” főpolgármester egy valamit már biztos, hogy nem áldozna be saját maga által preferált szent ügyének, a klímavédelemnek: saját kényelmét.

Az elmúlt napokban több ízben is olyan felvételek láttak napvilágot Karácsony Gergelyről, amelyek igencsak megkérdőjelezik a főpolgármester elvhűségét a klímavédelem tekintetében: először a Ripost közölt róla képeket, ma pedig a HírTv kapta lencsevégre, ahogyan

állítólagos elveivel szembemenve bicikli és tömegközlekedés használata helyett titokban (!) autóba szállt lakása előtt, és csak a médiagyanús helyeken váltott át „zöldjárgányra”. 

Ahogyan azt a Ripost kiderítette, minden reggel 6.45 és 6.50 között, mondhatni konspiratív körülmények között érkezik meg a sofőr Karácsony zuglói házához. A sofőr-testőr először tesz néhány kört a környező utcákban – nehogy valaki megörökítse a politikus színjátékát –, majd profi módjára egy közeli ház parkolójában várja a főpolgármestert. A lap rávilágít,

Karácsony már akkor kocsival furikáztatta magát, amikor a kampányban harsányan hirdette: ő bizony kerékpárral közlekedik. 

Ez pedig nem mást jelent, minthogy a főpolgármester végighazudta a kampányt, miközben sorra készültek róla a buszos, kerékpáros képek. Azonban a hátsó utcákban, gondosan konspirálva, szép csendben mindig átült a szolgálati autóba, ahol várta a testőrként is működő sofőr – teszi hozzá a Ripost. 

A frissen megválasztott főpolgármestert szerda reggel is autó várta lakásától nem messze, holott jó előre beharangozta, csakis busszal hajlandó felmenni a Várba, ahová Orbán Viktor miniszterelnök hívta meg őt a kormányülésre. A képek tanúsága szerint Karácsony egy sötét színű Volkswagenben érkezett meg a Városháza udvarára, ahonnan kabinetfőnökével gyalogosan indult el, hogy az ellenzéki média megörökíthesse nagyvonalú tettét, vagyis hogy gyalog, valamint busszal közelíti meg a Karmelita kolostort. Csakhogy a kormányülés után már innen is autóval távozott, még a látszatra sem figyelve. Úgy tűnik, vannak olyan politikusok, akiket egyáltalán nem foglalkoztat a számon kérhetőség témaköre (de ezzel valószínűleg kampányígéreteit illetően is lesz még problémája Karácsonynak). 

Karácsony Gergelyt zuglói lakásától nem messze várja sofőrje szerda reggel. Kép forrása: Ripost

A fentiek fényében enyhén komikus hatást kelt, ahogy kamerák hada kíséri fel az új főpolgármestert a 16-os buszra (reméljük ennél azért magasztosabb tetteket is várhatunk tőle), illetve izzó lencsékkel várják őt a Városházánál, miközben földiekkel játszó égi tünemény módjára, biciklijével az épület elé gurul.

Ez így nem csak nevetséges, de álságos is. És kell róla beszélni. 

Mert nincsen azzal semmi baj, ha valaki az autóval való közlekedést választja, politikus esetében az is érthető, ha sofőrrel, testőrrel teszi mindezt. Az viszont már probléma, ha elvei(?) kizárólag a kameráknak szólnak, vagy csupán a szavazatszerzést szolgálják. És az is, hogy szinte egyáltalán nem ügyel arra, hogy saját szimpatizánsainak tett ígéreteit megpróbálja tettekre váltani. A választópolgárok pedig csak annyit látnak, hogy adott egy főpolgármester, aki biciklizett és BKV-zott, de hát közben meg mégsem. Vannak, akik ezt tévesen félreértésnek nevezik, legtöbben viszont úgy gondolják, helyesebb az átverés vagy a színjáték szó használata.  

Kiemelt kép forrás: MTI/Mónus Márton