Keresztény templomban imádkozott Szíria muszlim főmuftija

Az észak-szíriaiak támogatásának céljával utazott az ország szunnita főmuftija Haszaka városba, ahol köszönetet mondott a keresztényeknek kitartásukért, és imádkozott is a város egyik templomában.

Az észak-szíriai Haszaka városába látogatott Amhed Badr Al-Deen Hassoun, a Szíriai Arab Köztársaság szunnita főmuftija. A vallási vezető keresztény papokkal is találkozott, majd közösen meglátogatták a Szent Györgyről elnevezett szír ortodox templomot – írta az Al-Alam TV híroldala.

Hassoun főmufti a templom szentélyébe is belépett, ami mind ez idáig tilos volt a nem keresztény egyházi vezetőnek. A keresztények által kedvelt főmufti imádságot mondott a város lakosságáért.

Haszaka keresztény lakosságának egy része ugyanakkor nemtetszését fejezte ki, amiért egy muszlim vezető a szentélybe lépett. A helyi keresztényeknek nem a főmufti személyével volt problémája, hanem az iszlám szokásjoggal, ami ilyen esetben a jövőben felhatalmazhatja a muszlimokat, hogy a templomot egy mecsetté alakítsák át, mivel  attól kezdve, hogy egy muszlim vezető benne imádkozott, az felfogásuk szerint a muszlim közösség tulajdonát képezi.

Hassoun főmufti viszont kijelentette, hogy a szír templomok sérthetetlenek, minden vallás követőinek megvan a saját imahelye.

A templomban tett látogatást követően a helyi keresztény és muszlim vallási vezetőkkel tanácskozott.  A szír szunniták vallási vezetője szerint Haszaka arab, kurd örmény, asszír és szír lakossága az elmúlt években egységesen szállt szembe a különböző iszlamista csoportok támadásai ellen.

– Azért jöttem az Al-Jazeera vidékére, hogy megmondjam nektek: ti vagytok a haza büszkesége! Megmaradtatok igaz hazafiaknak, és példája vagytok a szír együttélésnek – mondta a szír főmufti az Al-Baath Online portálnak.

– Mar Moris Amsih, az Al-Jazeera és Eufrátesz vidékének szír ortodox püspöke megköszönte a szunnita főmufti látogatását, és megerősítette a muszlim vallási vezető szavait, miszerint Szíriában a keresztények és a muszlimok testvérként élnek egymás mellett – közölte az almanar.com.

 

Képek: Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre