El kell felejteni a kényelmes rutint

Valljuk inkább be: nem tudjuk, hogy mi lesz a helyhatósági választások után létrejött szivárványos koalíció sorsa, ezt a következő hónapok és évek, de leginkább 2022 tavasza dönti majd el – ezzel a felütéssel kezdi cikkét Fricz Tamás, politológus.

Az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója a Magyar Nemzetben A balliberális tábor kiszabadult a burokból címmel megjelent írásában kifejti: az önkormányzati választáson elért  sikereket az ellenzék egyrészt arra használja majd fel, hogy erőt merítsen belőle. Másrészt a régi baloldali pártok újraszövik az elmúlt évtizedben szétporladt lokális hálózataikat, az új politikai formációk pedig nekilátnak azok kiépítéséhez. Az ehhez szükséges pénzforrások és kiosztható pozíciók rendelkezésükre is állnak – teszi hozzá.

A szerző álláspontja, hogy ha a Fidesz-KDNP 2022-ben győzni szeretne, figyelembe kell vennie az ellenzék ölébe hullott lehetőséget. Miként azt is tudomásul kell vennie, hogy újraindult az országban a politikai verseny, a választás megnyeréséhez el kell engedni a kényelmes rutinná vált technikákat.

Fricz Tamás elismeri, ő maga is meglepődött az október 13-i eredményen, majd azonnal felteszi a kérdést, mi az oka annak, hogy a nemzeti tábor tagjai ekkorát tévedtek, nem látták előre mi az, ami közeleg.

Az egyik okként azt jelöli meg, hogy

a saját közegből semmiféle olyan jelzés nem érkezett, hogy baj lehet a választásokon, az eredményeket előrevetítő közvélemény-kutató cégek pedig jókorát tévedtek.

Fricz Tamás hangsúlyozza, ahhoz, hogy ez ne ismétlődhessen meg a Fidesz-KDNP-nek és a közhangulat feltérképezőinek egyaránt alaposan elemezniük, szakmailag vizsgálniuk kell a történteket, fel kell tárniuk, mindez miként fordulhatott elő. Jogos elvárás velük szemben, hogy ne megnyugtató, hanem reális üzeneteket küldjenek.

A politológus arra figyelmeztet, el kell kerülni a balliberális tábort jellemző hibát, hogy egyfajta burokban üldögélve csak maguk közt kommunikálnak, s nem értik, hogy mi zajlik ebben az országban, mi zajlik a kisvárosokban, a falvakban, egyáltalán a vidéki Magyarországon.

„De vajon nem fenyeget bennünket is a veszély, hogy mi meg azt nem látjuk át igazán, hogy milyen szerveződések, hangulatváltozások vannak a balliberális oldalon, a főváros és a nagyvárosok egyes, számunkra ismeretlen miliőiben, hogyan lépnek be a képbe a fiatal generációk és válnak aktívvá, hogyan változik a stílusuk, a nyelvezetük, mit gondolnak a világról?”

„Vajon ismerjük-e eléggé gyermekeinket, vajon tudunk-e még hatni rájuk? Vajon értjük-e, hogy a másik oldal miről mit gondol? Vajon felfogjuk-e, hogy a számukra vesztes parlamenti, majd EP-választás után a másik tábor már azt érezte, hogy nekik ebben az országban már nincs levegő, egyszerűen megfulladnak, s hogy ezért az egyetlen, utolsó lehetőségként tekintettek az önkormányzati választásokra, hogy valami sikerélmény érje őket?” – sorolja a megválaszolandó kérdéseket. Hangsúlyozva:

a tisztánlátás, a másik oldal hangulatának megismerése nélkül nem győzhet a kormány 2022-ben.

Hozzáteszi, a politikusoknak nem szabad elszakadniuk az országban élőktől, az elitizmusnak még a látszatát is kerülniük kell.

Ha időben észrevesszük a növekvő és erősödő politikai hangulatváltozást a fővárosban és másutt, akkor például a kampány is másképp alakulhatott volna, és az eredmény is. A politika ugyanis többek között a nagy trendek felismerésének művészete is – vonja le a végső tanulságot Fricz Tamás.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: MTI/Diósi Imre

Iratkozzon fel hírlevelünkre