Tőkés: Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz az autonómia

Száz esztendővel a történelmi Magyarország és nemzetünk szétdarabolása után világosan látjuk, hogy Trianonra az egyetlen reális és életképes válasz: az autonómia – jelentette ki Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Csíkszeredában tartott országos küldöttgyűlésén elmondott beszédében. A grémium újabb két évre elnökké választotta Tőkés Lászlót, a tanács alapítóját. Az ügyvezető elnöki feladatokat továbbra is Sándor Krisztina látja el.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács  elnöke hangsúlyozta: egy olyan autonóm magyar politikai és társadalmi közélet kialakításán és megszervezésén kell munkálkodni, amely mindenféle opportunizmus, meghátrálás és megalkuvás nélkül, a lehető leghatékonyabban és legeredményesebben képes szolgálni az erdélyi magyar nemzeti közösség javát és jövőjét.

Álláspontja szerint az erdélyi magyarságnak új egységre van szüksége. „Hogyan is volnánk képesek a jóravaló románokkal megtalálni a szót, hogyha mi, magyarok sem értjük meg egymást?” – tette fel a kérdést. A volt püspök szerint:

a mostani országos válság körülményei alkalmassá teszik az időt arra, hogy harminc év után Románia népe végre ténylegesen kezébe vegye a sorsát, s az 1989-es forradalom eredeti célkitűzéseinek megfelelően kivívja szabadságát és beteljesítse a demokratikus rendszerváltozást.

Az erdélyi magyarságot megilleti a többségi románság melletti társnemzeti státusz, és az ország határain belüli korlátozott önrendelkezés – jelentette ki.

A küldöttgyűlést Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is levélben üdvözölte. Potápi Árpád János köszönetet mondott az EMNT-nek azért a segítségért, amit a honosítási folyamatban nyújt Magyarország csíkszeredai és kolozsvári főkonzulátusának. Közölte: erre a munkára továbbra is számítanak.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke köszöntésében létkérdésnek nevezte, hogy az EMNP, az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és a Magyar Polgári Párt (MPP) nemzeti szárnya értsenek szót egymással, és hozzanak létre egy új egységet. Ennek hiányában nem lesz élhető magyar jövő Erdélyben – hangsúlyozta a pártelnök.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke Kós Károlyt idézve kijelentette, a romániai magyarok szívesebben lennének építők. Azt is megemlítette azonban, hogy

Romániát nem tekintheti hazájának addig, amíg a románok ellenségként tekintenek a magyarokra, és nem ismeri el az ország Székelyföld autonómiáját.

Tiboldi László, az EMNT országos alelnöke beszámolójában elmondta: munkatársaik 2011 óra végzik a honosítási tevékenységet, eddig 255 282 főnek segítettek a magyar állampolgárság megszerzésében.

Forrás: MTI – Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Iratkozzon fel hírlevelünkre