Schiffer: Korai még pezsgőt durrogtatni az ellenzéki oldalon

Schiffer András LMP-alapító és egykori társelnök szerint sem az ellenzék, sem a Fidesz-KDNP nem könyvelheti el egyértelmű sikerként az önkormányzati választást. A Magyar Nemzetnek adott interjúban Schiffer a kormányoldal számára egyik legfontosabb figyelmeztető jelnek a legyőzhetetlenség mítoszának eltűnését nevezte, míg szerinte az ellenzéki „Frankenstein-koalíciónál” a kormányképtelenség lehet az egyik legnagyobb probléma.

„Most úgy tűnik, hogy az ellenzék akár le is győzheti a Fideszt 2022-ben, ám ettől még ez a konglomerátum nem kormányképes” – mondta a polgári napilkap újságírójának Schiffer András. A lezajlott választás után úgy látja: az ellenzék tábora képes együtt szavazni, és áttörést érnek el.

Több szempontból is korai pezsgőt durrogtatni az ellenzéki oldalon – fűzte hozzá –, egyrészt a Fidesz szavazóbázisa nem süllyedt a kritikus kétmillió fő alá – amely bizonyára kormányváltást eredményezne 2022-ben –, hanem a megyei listákon, a megyei jogú városok polgármestereire és a főpolgármesterre leadott összesített voksok darabszámában és százalékos arányában egyaránt növelni tudta a támogatottságát 2014 őszéhez képest.

Ezzel szemben az ellenzékben 2014-hez képest – akár külön-külön, akár az összefogást nézzük – hatalmas mértékű szervezeti leépülés ment végbe – hangsúlyozta Schiffer András, aki szerint

a mostani sikerük csak átmenetinek bizonyulhat, ha – ahogyan most – 2022-ben is teljes egyéni választókörzetekből szervezeti értelemben hiányozni fognak az ellenzéki pártok.

Az eredményekből arra következtet az LMP-alapító: nem biztos, hogy az ellenzéki választók egy emberként hajlandók rehabilitálni a 2010 előtti elitet.

Szerinte Tarlós Istvánnak és számos kerületi elöljárónak nem a rosszul végzett munkája miatt kell távoznia, hiszen jó városvezetőkről volt szó, és ez a tendencia teljesen kiszámíthatatlanná teheti a választásokat.

A teljes interjú a Magyar Nemzet oldalán, itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre