Menjünk, vagy ne menjünk? – Megnyitotta kapuit Szaúd-Arábia

Az utóbbi időben hazánkban is egyre többfelé lehet találkozni a Szaúd-Arábiát mint turisztikai célpontot népszerűsítő reklámokkal, hiszen az ország szeptember 27-én megnyitotta a kapuit mindenki előtt. Eddig csak üzleti, vagy zarándokcéllal kaphatott külföldi polgár vízumot, most azonban bárki kérvényezheti. Valóban kivételes kincsei vannak a szaúdi tájnak, azonban az európai keresztény turistáknak néhány nagyon fontos dologra oda kell figyelniük, ha arrafelé járnak, és nem csak az új, turistákat is érintő jogszabályok miatt.

A hatályos szaúdi jogszabályok értelmében tilos minden nyílt vallásgyakorlás az ország egész területén, természetesen az iszlámot kivéve.

Az új, turistákat is érintő szabályokban megfogalmazták, hogy minden külföldi fejenként csupán egyetlen Bibliát vihet be az ország területére, azt is csak magán célra. Keményen büntetik mindazokat, akik több példányt is szeretnének bejuttatni az országba, illetve, ha azt nyilvános helyen előveszik.

Az iszlámról kereszténységre való áttérés bűncselekménynek számít Szaúd-Arábiában – ugyanúgy, mint a legtöbb iszlám államvallású országban –; a helyi, hitüket gyakorló keresztények állandó fenyegetettségben élnek, hogy valamivel megvádolják és/vagy bebörtönzik őket.

Szeptember 27. óta bárki kérvényezhet beutazási engedélyt, vízumot Szaúd-Arábiába. Mindezidáig, hosszú évtizedeken keresztül csak az üzleti, illetve zarándoklati céllal érkezőket engedték be az ország területére.

Szaúd-Arábia turizmusért felelős minisztere, Ahmad al-Khateeb elmondta a BBC-nek, hogy

az utazóktól természetesen elvárják, hogy igazodjanak a szigorú társadalmi szabályaikhoz.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága listájának legfelső kategóriájában – mint „különös aggodalomra okot adó” ország –  szerepel Szaúd-Arábia, ugyanis

államilag finanszírozott, szisztematikus rendszer van kiépítve a vallási kisebbségek üldöztetésére.

Az országba látogató keresztény turisták, ugyanannak a veszélynek vannak kitéve, mint a helyiek – írja az ICC

A szaúdi kormány mindezzel együtt azt állítja, jelentős lépéseket tesz a vallási kisebbségek védelmének érdekében.

Mindenesetre, amíg Szaúd-Arábia arra vágyik, hogy a világ minden tájáról tóduljanak oda az emberek, megcsodálni a világörökség kincseit, a kormánynak nem csak arra kéne gondot fordítania, hogy vízumot bocsássanak ki mindenki számárai, hanem arra is, hogy a más vallású szaúdiak is teljes jogú állampolgárságot kaphassanak az országban, és ezzel együtt jogi védelmet az atrocitások ellen.

 

Fotó: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre