Junqueras: Elkerülhetetlen egy újabb függetlenségi népszavazás

Elkerülhetetlen egy újabb népszavazás Katalónia függetlenségéről – jelentette ki a Reuters hírügynökségnek e-mailben a börtönből adott interjúban Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettes, akire a spanyol legfelsőbb bíróság a régió sikertelen elszakadási törekvéséért született ügyben a legsúlyosabb büntetést szabta ki.

A katalán regionális kormány egykori helyettes vezetője azt írta, hogy a rá és nyolc társára a zendülés miatt kiszabott börtönbüntetés mozgalmukat még erősebbé és még elszántabbá tette.

A bíróság hétfőn Junquerast 13 éves börtönbüntetésre ítélte. A függetlenségi vezetők elleni ítéletek miatt heves tüntetések robbantak ki Katalóniában.

A volt katalán elnökhelyettes azt hangoztatta, biztos abban, hogy a konfliktust szavazással kell megoldani. Meggyőződésük, előbb vagy utóbb elkerülhetetlen egy népszavazás, mert különben hogyan lehet hangot adni a polgárok akaratának – írta a börtönből. Hozzátette, nem bánja, hogy 2017-ben népszavazást szervezett.

Az ítélet utáni első interjújában azt hangsúlyozta, hogy ő és mások a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Arra a kérdésre, mit üzen az ítéletet követően a függetlenségi mozgalomnak, azt írta:

„folytatjuk és nem adjuk fel, mert eddig sem tettük és most sem teszünk ilyet”. A börtön és a „száműzetés” erősebbé és még elszántabbá tett bennünket – írta.

A spanyol legfelsőbb bíróság a kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre zendülés és hűtlen kezelés miatt hétfőn közzétett ítéletében, egyúttal ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont leváltott katalán elnök ellen. A spanyol kormány tiszteletben tartja, a katalán kormány viszont elutasítja az ítéletet.

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben nem került a vádlottak padjára Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök és egykori kormányának vele együtt külföldre menekült négy tagja. Kiadatásukat ugyanis Belgiumban és Németországban is elutasították korábban.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre