Farkas András: „Sok terv van még a fiókomban”

Október 13-án döntenek az önkormányzatok sorsáról a választók, Piliscsaba polgármesterével beszélgettünk fejlesztésekről, korábbi nehézségekről, jövőbeni tervekről és magánéletről.

– Nem ez lenne az első ciklusod. Szerinted lehet érezni a városvezetésben, hogy KDNP-s politikus vagy?

– Úgy gondolom, ezt több mindenben lehet érezni. Például a közösségek támogatását jelentősen megemeltük ebben a ciklusban. A korábbi testület 400 ezer forintot osztott szét a helyi közösségek, civil szervezetek között, ezt 2 millió Ft-ra emeltük. Ennek köszönhetően minden évben célokat állíthatnak maguk elé a közösségek, akár egy rendezvény vagy park felújítása keretében.

Meggyőződésem, hogy akkor lehet erős egy nagy közösség, ha a kis közösségei is erősek.

Piliscsabán azért is fontos ez, mert itt sokféle helyről érkezett ember él. A várost három nemzetiség alapította a 18. században a török elűzése után: magyarokkal közösen a cigány, a német és a szlovák nemzetiségek. Aztán 120 évvel ezelőtt megjelent Klotildliget és az Esztergom-Budapest vasútvonal kiépítésével elsősorban a pesti polgárságot vonzotta Piliscsaba, később pedig lakóparkok jelentek meg a 20. század vége felé, megkétszerezve a lakosságot a ’90-es évek óta.

Amiben érződik még a KDNP-s vezetés, hogy a közösségeken belül nagyon jó a kapcsolat az egyházakkal is. Ez nem a mi érdemünk, az utóbbi években erősödött az ökumené, a katolikus, evangélikus és református egyház is jelentős számban van jelen a településen.

Ezen kívül megteremtettük az emlékezés helyeit, például ’56-os emlékművet avattunk 2006-ban a forradalom- és szabadságharc 60. évfordulóján, illetve felújítottuk a I. világháborús emlékművet.

– Milyen eredményeket értetek el eddig, és mik a jövőbeni tervek?

– A kevés pénzügyi lehetőségek ellenére sok mindent sikerült megvalósítani, köszönhetően annak, hogy minden lehetséges pályázaton indultunk.Továbbá Piliscsaba érdekében állami cégekkel, szervezetekkel folyamatosan jó kapcsolatot ápoltam, és igyekeztem a város érdekében közbenjárni. Ennek eredményeképpen egy új száz fős óvodát tudtunk építeni a piliscsabai erdészkertben, megújítottuk a központunkban lévő két hosszabb utat (a Bajcsy-Zsilinszky utat és a Vasút utcát).

Felújítottuk az orvosi rendelőt, több útszakaszt, illetve járdákat, játszótereket építettünk, továbbá 500 fát ültettünk. Megújult a Klotildligeti állomás, új műfüves focipályát avattunk, felújítottuk a sportépületet, pályavilágítást hoztunk létre a sportpályán, és megteremtettük az emlékezés helyeit.

A jövő évre már elnyertünk 126 millió forintot járda építésre, az orvosi rendelő felújításának befejezésére és az egyik iskolánk energetikai felújítására. Úgy kezdheti tehát a testület a munkát (amelynek remélhetőleg én leszek a vezetője), hogy már oda van készítve ez a 126 millió forint és e mellé 30 millió forint megtakarítást is lekötöttünk.

Ilyen még nem volt Piliscsabán, hogy egy választási évben nem kampányfejlesztésekre ment el a pénz, hanem előre takarékoskodunk.

Rengeteg feladat áll még előttünk, rengeteg utcát le kell burkolnunk, a csatornázást is teljesen meg kell valósítanunk. A vízelvezetés pedig itt a hegyek között nagyon nagy kihívást jelent.

– Mi az, ami motivál, hogy ismét indulj a polgármesteri címért?

– Öt éve dolgozom polgármesterként Piliscsabán, a munkámat azzal kezdtem, hogy felmértük, milyen fejlesztések hiányoznak itt a településen ahhoz, hogy jól tudjon működni. Ez akkor nagyjából 13 milliárd forintnyi hiányosságot jelentett az utak, a csatornázás, a vízelvezetés és az intézményeink felújítása tekintetében.

A megvalósításra koncepcióterveket készítettünk, a kivitelezést pedig pályázatokból és önerőből biztosítottuk.

Nagyon sok terv van még a fiókomban, nagyon sok feladat van még előttem, éppen ezért szeretném folytatni a megkezdett munkát.

Ráadásul a ciklusom első része arról szólt, hogy korábbi peres ügyeket kellett lezárnom. Korábban felvett hitelt kellett visszafizetnem, ugyanis a polgármesteri munka elején rögtön hitelt kényszerültem felvenni, amelyet az utóbbi öt év alatt visszafizettem. Tehát a mozgásterem is sokkal kisebb volt ebben a ciklusban, a következőben pedig reményeim szerint kinyílnak a lehetőségek.

Egy külön fejezet a történetben, hogy Pest megye önálló régió lesz a következő EU-s költségvetési ciklusban, tehát 2021 után várhatóan uniós források is érkeznek újra Piliscsabára. Korábban Budapesttel közösen a közép-magyarországi régió elérte az unió átlagos fejlettségi szintjét, ezért nem kapott uniós támogatásokat. Most ez a helyzet is megváltozik.

Tehát összességében elmondható az, hogy a következő években sokkal nagyobb ütemben tudjuk végrehajtani a fejlesztéseket Piliscsabán, és ez engem mint építészt különösen is motivál.

– Mit csinálsz, amikor nem polgármesterként kell helytállnod?

– Igyekszem minél több időt együtt tölteni a családommal, hála Istennek rengeteg kirándulási lehetőség van itt Piliscsaba környékén. A budai hegyek és a Pilis találkozásnál fekszik a település, és számos turistaút vezet szebbnél szebb kilátóhelyekre. A családdal hosszú hétvégenként igyekszünk Magyarország különböző tájaira is eljutni, és a baráti kör, közösség is ilyen szempontból nagyon erős itt Piliscsabán, mindig van kivel találkozni.

Ha ki akarok kicsit kapcsolni a hétköznapokból, akkor egyedül vonulok el az erdőbe. Szeretem a nordic walkingot, ez az egyik legkedveltebb időtöltésem. Ilyenkor bejárom az erdőt, és közben kicsit le tudom tenni a gondjaimat, át tudom gondolni a feladataimat, illetve a Feljebbvalóval is tudok kicsit beszélgetni.

Lehetőségnek ott van a kert is. Nagyon szívesen bíbelődöm, illetve az eredeti szakmám az építészet, tulajdonostárs vagyok abban a cégben, amelyet 2004-ben hoztunk létre két piarista gimnáziumi osztálytársammal. Igyekszem követni és segíteni a munkájukat.

Mindig jó egy kicsit kikapcsolódni azzal, hogy a saját szakmámmal foglalkozom.

Iratkozzon fel hírlevelünkre