Választási kisokos: a vidéki képletek bonyolultak

Sűrű és változatos kampányt látunk a vasárnap esedékes önkormányzati választások előtt. Nem véletlen, hogy sokszor már most kapkodjuk a fejünket az információk tengerében. Még inkább így lesz ez vasárnap este, amikor ömlenek majd az eredmények. Sorozatunkban összegyűjtöttük, hogy mely településekre, kerületekre érdemes figyelni a nagy csatazajban. A második részben – a megyei jogú városok után – jöjjenek a kisebb városok!

Bár az ellenzéki pártok sokszor elmondták, hogy mekkora sikert értek el azzal, hogy sikerült összefogniuk az önkormányzati választásra, kicsit részletesebben megnézve a Nemzeti Választási Iroda adatbázisát, sok olyan kisebb várost találunk, ahol ez nem jött össze. Persze, ezekről többnyire elfeledkeznek az ellenzéki vezetők. Nem is csoda, hiszen olyan sokféle képlet alakult ki, hogy némelyiket valószínűleg még a pártközpontban sem értik.

Mosonmagyaróváron például a jelenlegi fideszes polgármesternek, Árvay Istvánnak 4 kihívója is akad. Közülük a legtöbb szavazatra Ábrahám Tivadar számíthat, aki azonban csak a DK és az MSZP közös jelöltje. A városban a Jobbik és az LMP is saját jelöltet indít, a Momentum pedig hivatalosan senki mögé sem állt be.

Dombóváron a jelenlegi ellenzéki polgármester próbálkozik pozíciója megtartásával immár az ellenzék jelöltjeként, a Jobbik ugyanakkor nem kért Szabó Lorándból és saját jelöltet indított. A jelenlegi városvezető dolgát egyébként a Fidesz-KDNP jelöltje, Pintér Szilárd nehezítheti igazán meg.

Várpalotán sem sikerült a teljes ellenzéket felsorakoztatni Borsik Ákos mögé. A Veszprém megyei városban az LMP az a „renitens” párt, amely saját jelölttel próbálkozik legyőzni a települést jelenleg irányító fideszes Campanari-Talabér Mártát.

Hasonló a helyzet Komáromban is, itt szintén az LMP maradt ki a Nemes Andrea mögött kibontakozó szivárványkoalícióból. Így itt is két kihívó indul harcba a jelenlegi fideszes polgármester, Molnár Attila ellen.

Tatán ugyan 1 az 1 elleni helyzet alakult ki, de Popovics Judit mögött egészen érdekes konstrukció alakult ki annak érdekében, hogy legyőzzék a várost 2006 óta irányító, kereszténydemokrata Michl Józsefet. Kihívóját a DK, a Jobbik, az MSZP és a Momentum támogatja, a pártok ráadásul ebben az igencsak pikáns sorrendben szerepelnek a szavazólapon, amelyen nem szerepel sem az LMP, sem a Párbeszéd neve.

Különösen furcsa helyzet alakult ki Gödöllőn is. Itt a kormánypártok a függetlenként induló Kolozs Csabát, a Gödöllői Római Katolikus Egyházközösség képviselőtestületének tagját támogatják, aki esélyes kihívója lehet a várost 29 éve irányító Gémesi Györgynek. Már csak azért is, mert Gémesinek nem sikerült elnyernie az ellenzéki pártok támogatását, így hivatalosan mögötte a Gödöllői Lokálpatrióta Klub áll. A DK, a Jobbik, a Párbeszéd és MSZP négypárti összefogásának eredményeképp pedig egy harmadik jelölt, Kovács Barnabás is megméretteti magát.

Gyöngyösön sem sikerült teljes egységet kovácsolni a jelenlegi MSZP-s polgármester, Hiesz György mögé. Őt saját pártján kívül a DK és a Momentum támogatja, a Jobbik pedig külön jelölttel próbálkozik. Meglátjuk, mire mennek, ahogyan vasárnap az is kiderül, hogy a korábban a televízióból ismert Klausmann Viktor Fidesz-KDNP-s jelöltnek sikerül-e megszereznie a polgármesteri címet Hiesz Györgytől.

Különösen kaotikus a helyzet egy másik Heves megyei városban, Hatvanban. Itt a jelenlegi polgármester ezúttal függetlenként méretteti meg magát. Vele szemben áll a Fidesz-KDNP jelöltje, egy összellenzéki aspiráns és a város egy korábbi vezetője, aki az MSZP-t hagyta ott azért, hogy függetlenként megmérettesse magát. 

Kazincbarcikán sem bízik minden ellenzéki párt a jelenlegi városvezetőben, Szitka Péterben, így neki csak az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és a DK támogatását sikerült elnyernie. Meglátjuk, ez mire lesz elég Fidesz-KDNP-s kihívójával, Knopp Richárddal szemben.

Érdekes helyzet alakult ki Hajdúböszörményben is, itt a várost jelenleg irányító, fideszes Kiss Attilával szemben Erdős László indul, akit azonban csak az MSZP és a DK támogat hivatalosan.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagon még ennél is pikánsabb a helyzet. Ez az a város, ahová már biztosan beköszöntött az a bizonyos varsói gyors, baloldali pártot ugyanis nem találunk majd a szavazólapon. A fideszes polgármester, Dobos László ellen ugyanis Lukács László György indul, akit egyes egyedül a Jobbik támogat hivatalosan.

Békés megyében három városban is különleges helyzet alakult ki.

Bár Békéscsaba megyei jogú város, érdemes egy pillantást vetni rá az összefogás szempontjából. A jelenlegi, függetlenként, de kormánypárti támogatással induló polgármesternek ugyanis két kihívója is akad. Egyiküket, Dancsó Tibort a DK, a Jobbik és a Párbeszéd, míg másikukat, Miklós Attilát az MSZP és az LMP támogatja. Ellenzéki politikus legyen a talpán, aki eligazodik a békési megyeszékhelyen!

Kusza helyzet alakult ki Gyulán is, itt Görgényi Ernő fideszes polgármester kihívója az a Galbács Mihály, akit majdnem minden ellenzéki párt támogat, de csak majdnem, hiszen a DK saját jelöltet indít.

Orosházán viszont nem a DK, hanem az MSZP az a párt, amely saját jelölttel próbálkozik Dávid Zoltán fideszes polgármester ellen. Valódi ellenfele ugyanakkor nem a jelenlegi városvezető, hanem a Jobbik, a Momentum, a DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közös jelöltje, Szabó Ervin lehet – a második helyért vívott közdelemben.