Választási kisokos – első rész

Sűrű és változatos kampányt látunk a vasárnap esedékes önkormányzati választások előtt. Nem véletlen, hogy sokszor már most kapkodjuk a fejünket az információk tengerében. Még inkább így lesz ez vasárnap este, amikor ömlenek majd az eredmények. Sorozatunkban összegyűjtjük, hogy mely településekre, kerületekre érdemes figyelni a nagy csatazajban. Az első részben jöjjenek a megyei jogú városok!

Különösen érdekes, hogy mit tudnak kezdeni a kormánypártok azzal a három megyei jogú várossal, amelyet most az ellenzék irányít.

Szeged hosszú évek óta az ellenzék szinte egyetlen bástyája. Bár az utóbbi időben Botka Lászlónak volt egy sikertelen miniszterelnök-jelölti próbálkozása és botrányok is kirobbantak az önkormányzat körül, fő kihívójának így is nehéz dolga lesz. A kormánypártok a függetlenként induló helyi vállalkozót, Nemesi Pált támogatják, aki bizakodó a regnáló polgármester legyőzését illetően. Rajtuk kívül 3 másik jelölt méreti meg még magát a városban, és az ellenzéken belüli vitákat mi sem mutatja jobban, mint az, hogy köztük van egy olyan jelenlegi önkormányzati képviselő, aki 5 éve MSZP-s színekben szerzett mandátumot. 

Teljes ellenzéki támogatással indul Salgótarján jelenlegi MSZP-s polgármestere, Fekete Zsolt is. A Fidesz-KDNP a nógrádi megyeszékhelyen új, de tapasztalt jelölttel próbálkozik. A tősgyökeres salgótarjáni Szabó Csaba jelenleg is önkormányzati képviselő, a harc pedig kiélezett lesz közöttük.

Nemrég vált ellenzéki várossá Hódmezővásárhely. A Csongrád megyei várost a 2018. év eleji időközi választás óta Márki-Zay Péter irányítja, aki akkor a teljes ellenzék támogatásával verte meg fideszes kihívóját. Márki-Zay azóta országos politizálásba kezdett, megalapította a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, és próbálta egy akolba terelni az ellenzék pártjait. Kérdés, mennyire díjazzák tevékenységét Hódmezővásárhelyen. Fő kihívója a függetlenként, kormánypárti támogatással induló Grezsa István. A helyi származású politikus az elmúlt években Kárpátalja fejlesztéséért felelős kormánybiztosként tett szert közigazgatási és diplomáciai tapasztalatra, és most azt ígéri a vásárhelyieknek, amire a leginkább szükségük van: nyugalmat.

Vannak olyan, kormánypárti irányítású megyei jogú városok is, ahol biztosan új polgármester lesz, a Fidesz-KDNP ugyanis új jelölttel próbálkozik.

Az egyik ilyen Pécs, a baranyai megyeszékhelyen az olimpikon Vári Attila igyekszik folytatni a Páva Zsolt által megkezdett munkát. Vele szemben a majdnem összellenzéki Péterffy Attila indul. Az összefogás ugyanakkor nem teljes, hiszen az LMP saját jelöltet indít a városban. 

Szombathelyen is új jelölttel próbálja megtartani a várost a kormánypárt. Balázsy Péter 33 éves kora ellenére már komoly közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt években ugyanis a megyei önkormányzat jegyzőjeként tevékenykedett. Ellenfele az országos politikából is jól ismert Nemény András, akinek a nevét leginkább a Czeglédy Csaba körüli botrányokról szóló tudósításokból ismerhetjük. Nemény mögött is csak majdnem teljes az ellenzéki összefogás: a vasi megyeszékhelyen a Jobbiknak van saját jelöltje. 

Betegség miatt nem indul újra Miskolc igen népszerű kormánypárti polgármestere, Kriza Ákos. A Fidesz-KDNP jelöltje a város jegyzője, Alakszai Zoltán, aki azt ígéri, megválasztása esetén megvédi a Kriza által elért eredményeket, és a jelenlegi városvezető által kijelölt úton viszi tovább a borsodi megyeszékhely ügyeit. Alakszainak Veres Pállal kell megmérkőznie, a helyi iskolaigazgató mögé az összes ellenzéki párt beállt.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre