A pakisztáni keresztényekért kampányol a CitizenGO

Újra nagyfokú nemzetközi nyomásra van szükség ahhoz, hogy a pakisztáni kormány szabadon bocsásson valótlanul istenkáromlással megvádolt keresztényeket. Az ártatlan házaspárt négy gyermek várja haza - újra akcióba lendült a CitizenGO.

Továbbra sem megnyugtató a pakisztáni keresztények helyzete, annak ellenére, hogy az országban dúló keresztényüldözés szimbólumává vált ötgyermekes édesanya, Asia Bibi a közelmúltban kiszabadult házi őrizetéből és Kanadában hosszú évek után ismét találkozhatott családjával (történetét az S4C News folyamatosan figyelemmel követte). 

A helyi keresztény közösség kiszolgáltatottan éli mindennapjait: elég egy megalapozatlan vád és bármikor rács mögött találhatja magát, aki Krisztust követi. A vallásszabadságért küzdő aktivisták szerint jelenleg is százával tartanak fogva keresztényeket hitük miatt. A keresztényüldözést globális szinten monitorozó Open Doors szerint Pakisztán az ötödik legveszélyesebb hely a világon egy keresztény számára.

Legújabb kampányában erre hívja fel a figyelmet a CitizenGO is. Mint rámutatnak, az ország istenkáromlás-törvénye könnyen felhasználható a vallási kisebbségek ellen, bárkire könnyen rásüthető a blaszfémia vádja, amelyet cáfolni már sokkal nehezebb az elfogult bíróságok előtt. 

Ezzel a váddal ül immár hatodik éve börtönben Shagufta Kausart és Shafqat Masih is. A házaspár elleni vád annyi, hogy istenkáromló szöveges üzeneteket küldtek telefonjukról még 2013-ban. Az ítélethozatalkor azt az (egyébként meglehetősen erős) érvet sem vette figyelembe a törvénykező testület, hogy mindketten írástudatlanok. (Ráadásul a vád szerint az üzeneteket angol nyelven fogalmazták meg, amit egyikük sem beszél.) Öt évvel ezelőtt mindkettejüket halálra ítélték, jelenleg a fellebbezés eredményét várják.

A CitizenGO ismertetése szerint letartóztatásuk előtt Shafqat és Shagufta a kelet-pakisztáni Gorja városában élt egy keresztény templomhoz tartozó lakásban. Shagufta a templomban dolgozott takarítóként, illetve a templom iskolájában is vállalt feladatokat. Ő volt a család egyedüli kenyérkeresője, miután férje 2004-ben egy baleset során lebénult. Shagufta személyi igazolványát ellopták a templomban tárolt iratok közül, ahol a vádlójuk egy barátja is dolgozott. Később ezzel az igazolvánnyal vették meg azt a SIM kártyát, melyről a vád alapjául szolgáló üzeneteket küldték. Az ügyészség egyébként nem tudott olyan bizonyítékkal előállni, mellyel a vádakat kétséget kizáróan alátámasztották volna. A bíróságon bemutatott SIM kártya hamisnak bizonyult, illetve nem került elő a telefon sem, melyről az üzeneteket küldték.

Jogvédők szerint a férj kínzások hatására vállalta magára a tettet (emlékeztetőül: néhány SMS elküldését). A házastársakat hat éve egymástól elkülönítve tartják fogva, de nem találkozhatnak négy gyermekükkel sem. 

Az Asia Bibi ügyében is eljáró ügyvéd,  Saif-ul Malook vállalta védelmüket, ami reménysugár a halálsoron várakozó keresztényeknek.

A nemzetközi szervezetként működő CitizenGO hétfőn indított petíciójában arra kéri Pakisztán miniszterelnökét, egyben a világ országainak és nemzetközi szervezeteinek vezetőit és képviselőit, hogy lépjenek fel a keresztényüldözéssel szemben, és járjanak közben e meghurcolt keresztény házaspár érdekében. Az aláírásgyűjtéshez a cikk írásakor világszerte már több mint 41 ezer ember csatlakozott, ide kattintva pedig magyar nyelven is olvasható, illetve elektronikus formában aláírható.

A petíció megfogalmazói egyben azt is kérik mindannyiunktól: hordozzuk imáinkban a pakisztáni keresztényeket. 

 

Nyitóképünkön emigráns pakisztániak tüntetnek a blaszfémia vádjával börtönbe zárt hittestvéreikért. Forrás: Youtube, S4C News.

Iratkozzon fel hírlevelünkre