Kizárják a férfiak jelentkezését egy eindhoveni egyetemen a nemek közti egyensúly eléréséért

A pozitív diszkrimináció igazán kirekesztő példájának lehetünk tanúi az Eindhoveni Technológiai Egyetem esetében, amely, úgy tűnik, mindenképpen helyet akar kapni a gender-bárka fedélzetén. Twitter-bejegyzésük legalábbis ezt igazolja. De jó dolog a pozitív diszkrimináció, ha ennyire ellehetetlenít?

Az Eindhoveni Technológiai Egyetem az alábbi bejegyzést tette közzé Twitteren: 

Kép forrása: TU Eindhoven Twitter oldala

Az angol nyelvű szöveg lefordítva így hangzik: 

„A nemek közötti jobb egyensúly elérése érdekében az állandó akadémiai alkalmazottak számára az állásajánlat első hat hónapjában kizárólag a nők számára nyitjuk meg a szabad álláshelyeket”.

Nem mást jelent ez, minthogy pozitív diszkriminációval illeti az egyetem a nőket. A kérdés az: milyen alapon? Ilyen nagy volna a férfi túljelentkezés az egyetemen? De még ha így is van, az intézmény vezetősége különböző nemű jelentkezők közül is dönthet inkább a nők javára, nem kellene emiatt külön kampányt indítani. Ja, hogy az nem lenne látható…? 

Akkor miről is van itt szó tulajdonképpen? A holland egyetem mindenképpen fel akart szállni a gender-hajóra, így a nők felé tett gesztussal gyakorlatilag indokolatlanul kirekesztett mindenki mást a jelentkezésből. Igaz, a többi gender-nem képviselőjét is, akiknek a jogait liberális közegekben, intézményekben foggal körömmel védeni szokták. 

A feminizmus túlkapásait megszokhattuk már, de tényleg a férfiak teljes kirekesztése lenne a  megoldás a nők  vélt vagy valós kirekesztésének ügyében?

Olyan világban élünk, ahol pusztán azért, mert nőnek születik valaki, járnak dolgok.

Tulajdonképpen semmit nem kell tenni ezekért a jogokért, de minden más, a képzettség, a személyes képességek, a tanulmányok stb. háttérbe szorulnak, mert alanyi jogon kezd el járni minden a nőknek azokon a területeken, amelyekben „súlyosan” el vannak nyomva. (Ó, és még mennyi csoport vár el manapság alanyi jogon mindent…!) Éppen egy egyetemi állás esetében nem sokkal inkább a képzettségnek, az állásra történő megfelelésnek kellene prioritást élveznie? Kit érdekel a nem, ha arról van szó, kik tanítsák a jövő nemzedékeit? A nem felülírhatja a tudást? A régi szüfrazsett mozgalmak tagjai, akiknek céljait mára már kiforgatták és megerőszakolták, most forognak a sírjukban.

Lassan úgy érezzük, eljön az idő, hogy az agresszív, fröcsögő női jogokat állítólagosan védőktől kell megvédeni a férfitársadalmat, akiktől a nők jogainak szélsőséges kiterjesztésével egyenes arányban veszik el a lehetőségeket. 

Félreértés ne essék: azokon a területeken, ahol valós, bizonyított és égető a női jogokért való küzdelem, mindenképpen megoldás kell! Viszont semmi szükség rá, hogy a fentihez hasonló gyakorlatot vezessenek be, csupán, mert egy egyetem vezetősége bőrszékeikben csücsülve a genderláz hatására buzog a tettvágytól. Vajon történne valami, ha jelen esetben, kimondva a liberális oldal varázsszavát kirekesztést kiáltanánk? Nem valószínű.

A bejegyzés alatti kommentekről azért ejtsünk még pár szót:

Kép forrása: TU Eindhoven Twitter oldala

Az egyik felhasználó gyanútlanul felteszi a kérdést: 

„Hogyan lehet ez egyáltalán legális?”

Majd megkapja az egyetem mézesmázos válaszát:

„Köszönjük üzenetét, az ilyen jellegű pozitív diszkrimináció nem törvényellenes Hollandiában. Valójában a holland kormány által motivált”.

Hát, kíváncsian „várjuk” a jövőbeni hasonló esélyegyenlőségért küzdő intézkedéseket, de vigyázzunk, mert a hasonló döntések meghozói elfeledkeznek róla, hogy a nemek egyenlőségéért nem rózsaszín szalaggal átkötött kirekesztéssel kell küzdeni! És nem jár semmi, pusztán azért mert nő vagy vagy férfi. Hálás az lehetsz azért, hogy egyáltalán létezel.

Iratkozzon fel hírlevelünkre