Döbbenet: Ausztrália utolsó államában is legalizálták az abortuszt a gyermek születéséig

Az ausztrál életellenes politikusok kitörő örömmel fogadták azt a csütörtökön megszavazott új jogszabályt, amely indoklás nélkül lehetővé teszi az abortuszt a várandósság huszonkettedik hetéig. Új-Dél-Wales állama volt az utolsó, amely jogi védelmet biztosított a születendő gyermekeknek.

Az ellentmondásos törvénytervezet szerint bármilyen okból végre lehet majd hajtani a magzatok elvetését a huszonkettedik hétig, azután pedig abban az esetben, ha megvan két orvos, és egy külön konzílium jóváhagyása – írta meg a brit Independent.

Új-Dél-Walesben sokan ellenezték a jogszabályt, azonban az állami alsó- és felsőházi politikusok egy csoportja gyorsan átverte a parlamenten annak ellenére, hogy sokan kifogásolták a magzatok megölését a terhesség legvégső szakaszában.

A Sydney Morning Herald szerint Alex Greenwich parlamenti képviselő és egyben a tervezet fő támogatója sok más abortuszpárti politikussal együtt kitörő örömmel fogadta a szavazás eredményét.

„Sikerült dekriminalizálnunk az abortuszt Új-Dél-Walesben. Őszintén sajnálom, hogy eddig kellett várnunk erre” – mondta az életellenes képviselő a szavazást követően.

Életpárti politikusok és jogvédők viszont igyekeztek rávilágítani arra, hogy ezzel súlyos hibát követett el az állami törvényhozó testület. Margaret Tighe, a Right to Life Australia nevű szervezet elnöke úgy nyilatkozott, hogy

nincs ok az ünneplésre, hiszen a „halál harangját kongatták meg az új-dél-wales-i parlamentben”.

Tigh beszélt arról is, hogy az ellentmondásos jogszabály azokat a már megszületett gyermekeket sem védi, akik esetleg mégis túlélik a beavatkozást. Emellett hozzátette, hogy a lelkiismereti szabadság jogának kérdésében több aspektus is megválaszolatlanul maradt, ugyanis nem tisztázott az életpárti egészségügyi szakemberek véleménynyilvánításának kérdése sem.

Az életellenes törvényhozók figyelmen kívül hagytak számos más módosítási javaslatot, mint  például

az abortált magzat testrészeinek kereskedelmére irányuló kiegészítést, vagy a méhben lévő gyermek fájdalomcsillapítását.

Csütörtökön az ülés után Anthony Fisher, Sydney érseke úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg

az állam valaha volt legrosszabb törvényét szavazták meg.

Az ügy előzményeihez hozzátartozik, hogy augusztusban életpárti jogvédők és aktivisták ezrei gyűltek össze Sydneyben, hogy a meg nem született gyermekek élethez való jogára hívják fel a politikusok figyelmét. Azonban sok résztvevőt inzultus és zaklatás ért, valamint két életpárti parlamenti képviselőt halálosan is megfenyegettek, amelynek következtében vádat is emelt a rendőrség két személy ellen.

A VOA News ausztrál lap jelentései szerint évente 65 és 80 ezer közötti számban hajtanak végre abortuszt az országban, amely a mostani szavazás után még magasabb lehet.

 

Forrás: lifenews.com (fotó: AFP)

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre