A Nyugat-európai keresztény közösségek távolságtartóak az üldözött keresztények ügyével kapcsolatban

A hallgatólagos támogatás mellett kevesen hajlandóak a helyben maradt közösségeknek valódi segítséget nyújtani – jelentette ki Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. A Kossuth Rádióban a keresztényüldözés ügyének társadalmi támogatottsága volt a téma.

Speidl Bianka a Kossuth Rádió műsorában arról beszélt, hogy a magyarok részéről rendkívül pozitív hozzáállás tapasztalható az üldözött keresztények megsegítése terén,

amit bizonyít egy két évvel ezelőtti egyéni kezdeményezéssel indított gyűjtés is, amelynek révén szervezeti háttér nélkül sikerült több mint 5 millió forintot összegyűjteni.

Ezzel szemben a Nyugat-európai keresztény közösségek távolságtartóak az üldözött közösségekkel kapcsolatban, míg a bevándorlás kérdésében nagyfokú toleranciát mutatnak.

Az érintett országok egy részében, úgy mint Egyiptomban és Szíriában nem állami üldöztetésről lehet beszélni, sokkal inkább a terrorista szervezetek és milíciák által elkövetett támadásokról, valamint az állami hatalom inkompetenciájáról a biztonság garantálásában.

A Nézőpont Intézet legújabb elemzése szerint mind a kormánypárti szavazók, mind pedig a kritikusok oldaláról nézve nagyobb részben

támogatottságot élvez  a magyar humanitárius politika, amely a helyben való segítségnyújtást részesíti előnyben.

A magyarok nagy többsége szerint fontos probléma a keresztényüldözés

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a keresztényüldözés negligálása összefügg a kereszténységtől való távolságtartással, amit az is mutat, hogy a Nyugat-európai vezető politikusok nem tagadják keresztény gyökerüket, de a kampány során ezt nem hangsúlyozzák ki. A friss kutatás  – tette hozzá – arra is jó, hogy mintát teremtsen az Európai Unió számára, amely nem szentel elegendő figyelmet a keresztényüldözés ügyének, ellentétben például Az USA-val vagy Lengyelországgal, ahol látszódnak a pozitív kezdeményezések jelei.

Tóth Erik felhívta a figyelmet arra is, hogy elsőként a felső szintű politikai vezetés elhatározására van szükség, amelyre egyelőre csak a V4-ek országaiban van törekvés.

A teljes beszélgetés ide kattintva hallgatható meg.

 

S4C News Fotó: Getty Images

Iratkozzon fel hírlevelünkre