Bujtor Istvánra, a Pogány Madonna hősére emlékezünk

Ma tíz éve, hogy a legnézettebb magyar filmek főhőse, Csöpi, azaz Bujtor István elhunyt.

Bujtor Istvánra, eredeti nevén Frenreisz Istvánra emlékezünk, akit sokan csak Csöpiként ismertek. 1942. május 5-én született a híres Gundel család sarjaként, hiszen édesanyja, Gundel Katalin, vagyis Tinka néni. A dédnagymama tiszteletére vette fel a Bujtor nevet. Testvérei Latinovits Zoltán Kossuth-díjas színész és Frenreisz Károly Kossuth-díjas rockzenész. Három név, három híresség, és mégis testvérek. A hírességek  ilyen szoros vér szerinti kapcsolatát az magyarázza, hogy Latinovits Oszkár fia születése után nem sokkal elhagyta a családot, így Gundel Katalin új házasságot kötött id. Frenreisz István belgyógyásszal, akitől István és Károly fia született.

Élete

A budapesti Piarista Gimnáziumban tanult 3 évig, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel. Felvételizett, de nem vették fel az orvosi egyetemre, így egy évig segédmunkásként, pincérként dolgozott. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakára iratkozott be, majd itt diplomázott 1965-ben.
Első felesége Perényi Eszter hegedűművész volt, akitől született egy fia, Bujtor Balázs (1975), aki szintén hegedűművész lett, és egy lánya, Bujtor Anna (1979), aki jogász és drámapedagógus. Második felesége Bujtor Judit volt. Érdekesség, hogy hatszoros vitorlázó bajnokká vált hajójával, az 1936-ban épített Rabonbánnal.

 

Szakmai érdemei

1966-ban a Győry Kisfaludy Színházba került, később a fővárosi József Attila Színházzal kötött szerződést. 1971-ben a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1976-tól a Vígszínház tagja lett. 1978-tól csatlakozott a Magyar Filmgyártó Vállalat (Mafilm) társulatához. 1989-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott és rendezett. 2007 végén megválasztották a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává. 

Máriássy Félix Karambol című filmje volt az első szerepe, melyet 1964-ben, másodéves egyetemista korában forgatott. 1980-ban szerepelt először saját filmjében, a Pogány Madonnában, ahol Ötvös Csöpit játszotta. Utána jött még a Csak semmi pánik és Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a 2000-es években játszódó Zsaruvér és csigavér, melyek rendezői rátermettségéről tettek tanúságot. Az ő nevéhez köthető rendezőként A három testőr Afrikában című Rejtő-adaptáció is. Szinkronszínészként ő adta legtöbbször Bud Spencernek a magyar hangot, és személyesen is nagy rajongója volt. 

Számos díjat ítéltek neki, úgymint a Balázs Béla-díjat, 1979-ben a legjobb férfi alakítás díját, majd 1997-ben a legnézettebb mozifilm díjban részesült a Hamis a baba című alkotással. 2002-ben átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét. 

2009. július 31-én kórházba kellett szállítani, majd fertőzés miatt mesterségesen kómában tartották. Mikor szállítható állapotba került, átvitték Budapestre, rehabilitációra, ahol 2009. szeptember 25-én elhunyt. Balatonszemesen temették el október 1-én.

 

Forrás: starity.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre