Áder János köztársasági elnök az ENSZ közgyűlés 74. ülésszakán

A migráció, az Amazonas jövője és az élelmiszerbiztonság kérdése is szóba került a magyar köztársasági elnök kétoldalú tárgyalásain, amelyeket Áder János az ENSZ kedden kezdődött 74. ülésszakának keretében folytatott le. Az államfő találkozott Abdel-Fattáh esz Szíszi egyiptomi, Lenín Moreno ecuadori elnökkel, és Qu Dongyu, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) főigazgatójával.

Antonio Guterres, az ENSZ-főtitkára beszédet mond az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszaka általános vitája megnyitóján az ENSZ New York-i székházában, a Közgyűlési teremben 2019. szeptember 24-én. A második sorban Áder János köztársasági elnök (j4), Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete (j5) és Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője (j6). – MTI/Bruzák Noémi

A tárgyalásokat követően, azok tartalmáról újságírók előtt nyilatkozva elmondta, hogy egyiptomi kollégájával érintették a migráció ügyét, és megállapították, hogy az arab ország az elmúlt években sikeresen akadályozta az embercsempészek tevékenységét. Áder János leszögezte:

Egyiptom gátat vetett annak, hogy vizein az embercsempészek hajói eljussanak a migránsokkal Európába.

Áder János köztársasági elnök (k) és Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője beszélget az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszaka általános vitája megnyitója előtt az ENSZ New York-i székházában, a Közgyűlési teremben 2019. szeptember 24-én. – MTI/Bruzák Noémi

Az ecuadori elnökkel a vízválság kapcsán az Amazonas jövőjéről beszéltek. Lenín Moren megosztotta a magyar elnökkel azt a hírt, hogy szeptember elején hét ország, köztük Brazília megállapodást kötött az Amazonas-medence megóvására. E

megállapodásban rögzítették az illegális fakitermelés megállítását, a bányanyitások megakadályozását és az erdőtelepítés fontosságát.

Áder János köztársasági elnök (j) és a kínai Csü Tung-jü, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója kétoldalú találkozójukon New Yorkban 2019. szeptember 24-én. – MTI/Bruzák Noémi

A FAO főigazgatójával arról beszélt Áder János, hogy egyre kevesebb termőföldön, csökkenő vízkészletek mellett a növekvő népességet hogyan lehet egyre nagyobb mennyiségű és megfelelő minőségű élelmiszerrel ellátni.

Megbeszéléseit követően a magyar államfő és felesége ott volt azon a fogadáson, amelyet Donald Trump amerikai elnök és felesége adott az ENSZ-közgyűlésen részt vevő delegációvezetők és házastársaik részére.

Szerdán Áder János amerikai tudósokkal találkozik, négyszemközt tárgyal Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, és felszólal a Fenntartható Fejlődési Célokról szóló csúcstalálkozón az ENSZ-ben.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre