A kasmíri békéért imádkoztak a pakisztáni keresztények

Pakisztáni keresztény egyházvezetők szervezetek közös imaalkalmat a Kasmír tartományban élő emberek jövőjéért. Az ökumenikus szertartásra muszlim vezetőket is meghívtak – közölte a fides.org.

A Lahori Ökumenikus Szolidaritási Bizottság a közelmúltban imádságot szervezet a kasmíri lakosságért.

A szertartáson részt vettek a pakisztáni katolikus, anglikán, presbiteriánus egyház képviselői és számos kisebb közösség vezetői. Az ökumenikus szertartáson muszlim vallási vezetők is részt vettek, akik együtt imádkoztak a keresztényekkel a békéért.

A közös imádság után a megbékélésre szólították fel az évtizedek óta konfliktusban álló India és Pakisztán vezetőit.

„A békéért és harmóniáért imádkoztunk, reménykedve, hogy India és Pakisztán diplomáciai eszközökkel és nem fegyverrel fogja elrendezni a köztük lévő konfliktust. Igazi békét akarunk a kasmíri népnek” – fejtette ki Francis Francis Nadim, az Ökumenikus Szolidaritási Bizottság titkára.

Az esemény végén a résztvevők fehér galambokat engedtek az égbe, ezzel szimbolizálva üzenetük eljuttatását az indiai és pakisztáni kormánynak.

Kasmír birtoklásáért India, Pakisztán és Kína áll vitában egymással. Pakisztán az állam északnyugati részeit irányítja, Kína 1962-ben foglalta el az északkeleti területeket. India viszont az egész államot sajátjának tekinti, de csak a területének felét tartja ellenőrzése alatt.

1947 őszén Pakisztán felől fegyveresek szivárogtak be az akkor még független Kasmír államba, pakisztáni fegyveres erők pedig blokád alá vették a területet. Október 22-én az elvileg kormányzattól független pakisztáni fegyveresek megkezdték Jammu és Kasmír megszállását. Ennek hatására Gulab Szingh maharadzsa október 26-án aláírta az Indiához való csatlakozást, amely másnap életbe is lépett. Az indiai csapatok 1947 decemberére a pakisztáni határ közelébe szorították vissza a fegyvereseket, ahol a frontvonal állandósult. Az indiai alkotmány Kasmír számára különleges jogállást biztosított.

 

Kép: fides.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre