Egy videó miatt kell menekülnie a nepáli lelkipásztornak

Ez év márciusában rendeztek találkozót Katmanduban a keresztény médiában dolgozó emberek részére. Itt készült az a videó, amit bár diszkrécióval kezeltek - pont a növekvő keresztényüldözés miatt -, mégis kiszivárgott az internetre. Egy hinduból lett keresztény lelkész tanúságtétele.

A márciusi találkozó egyik vendégelőadója volt Sukdev Giri lelkipásztor is. Az előadásokhoz, azok online követéséhez csak keresztényeknek volt hozzáférésük, mígnem egy nepáli származású keresztény nő fel nem töltötte Giri beszédét a YouTube-ra.

Az 59 éves lelkész és családja azóta bujkálni kényszerül a halálos fenyegetések miatt. 

Ez az első olyan eset, hogy egy nepáli keresztényt üldözni kezdenek, mert a nyilvánosság előtt beszél hitének alakulásáról, melynek végállomása végül is a kereszténység felvétele és megvallása lett.

A még egyelőre azonosítatlan videófeltöltő nőnek – keresztényként – hozzáférése volt a privát csatornához, amelyen a tanúságtétel megtekinthető volt,

innen töltötte le az anyagot, amelyet augusztus 11-én helyezett el a legnagyobb videómegosztón. Ekkor kezdődött Giri és családjának tortúrája és érkeztek az első fenyegetések. A videó 750 ezer megtekintésnél járt, mikor eltávolították az oldalról.

Sukdev Giri a Morning Star Newsnak adott interjújában elmondta, hogy az előadáson tulajdonképpen arról beszélt, milyen feloldhatatlan ellentmondásokba ütközött a hindu vallásban, milyen módon találkozott a kereszténységgel, és végül hogyan választotta élete urának Jézus Krisztust.

“Úgy voltam vele, hogy egy hindu családból jövök, és ismerem azokat az istenségeket, akiket a hinduk imádnak, és azokat is, akiket nem. Például ott van a teremtő isten, Brahma, akinek egy templomát sem találni sehol. Istenségként van számon tartva, mégsem imádják. Le is van írva a Puránákban (a hindu irodalom ősi, szent szövegeit tartalmazó irodalom – a szerk.), hogy Brahma megerőszakolta a saját lányát, majd feleségként magához is vette. Ennek okán a brahminok nem is imádják Brahmát.”

Hasonlóképpen beszélt Siváról is, a pusztítóról, aki állatok férje és állatokkal hál.

“Ha megnézed a nepáli Muluki Aint (amolyan mindent átfogó törvénykönyv; tartalmazza a polgári és büntető törvényeket, valamint azok eljárásainak leírását – a szerk.) vagy a büntető törvényeket, ez (ti. az állatokkal való szexuális kapcsolat) szörnyű bűncselekménynek minősül”- mondta Giri lelkész, hozzátéve, hogy az indiai törvények is természetellenes bűnnek tartják ezt a fajta cselekedetet. A harmadik hindu istenség, Visnu pedig kiskorút rontott meg.

Giri azt is elmondta a konferencián, hogy a hindu szövegeknek legkésőbbi kiadásait erősen átszerkesztették, hogy vonzóbbá tegyék azokat a fiatalabb generációk számára.

A történeteket kicsavarták, dramaturgiailag átdolgozták őket, hogy szappanoperákat tudjanak belőlük készíteni, eltávolítva belőlük a kellemetlen szakaszokat. A lelkész arra bátorítja az embereket, hogy az eredeti szövegek mentén érveljenek, gondolkodjanak.

A legtöbb ember azt gondolja Giriről, hogy egy olyan keresztény, aki gyűlöli a hindukat.

“Nem gyűlölök senkit, én csak egy őszinte párbeszédet szeretnék a Krisztussal való találkozásomról”- nyilatkozta Giri.

A konferencián arról is beszélt, hogyan találkozott a Srí Lanka-i misszionáriusokkal 12 éves korában, amikor elment egy katmandui templomba, ahol egy szerető Istenről beszéltek neki, és Jézus egyszerűségéről, emberségességéről hallott.

Ez a tanítás “teljesen le vett a lábamról. Kisfiúként azon gondolkoztam, ahogy Jézus megmossa a tanítványainak a lábát. Hogy lehet egy Isten ennyire alázatos? Nagyon nehéz volt megemészteni.”

“Az öreg isteneimet nagyon nehezen lehetett megközelíteni, Jézus azonban olyan könnyen megközelíthetőnek tűnt, egyszerűnek és közelinek. […] De kérdések is voltak a szívemben. Tudni akartam, hogy ez az én új Istenem, Jézus, ő is olyan mint a régiek? Először a papokat kérdeztem, hogy Brahma, Visnu és Siva miért erkölcstelenek, mégis istenként tekintünk rájuk és mindenek fölött tiszteljük őket? Megosztottam velük az írásokat, amelyekben a bűneikről olvastam.

Ők azt felelték, hogy […] minden amit az istenek csinálnak az jó, ám ha az ember teszi ugyanazt, az bűnös.”

A hindu papok egy idő után úgy kezdték el őt hívni, hogy “te öreg kisfiú”. 

“Még kicsi vagy, de olyan kérdéseket teszel fel, mint az idős emberek”.

Nepálban a keresztényüldözés ugrásszerűen megnövekedett, a 2018 augusztusában életbe lépő új büntető törvények következtében.

“Nepál alkotmánya megtiltja, hogy valaki vallási párbeszédet kezdeményezzen. Mindezzel együtt Nepál is a Nemzetközi Polgári és Politikai Jogok Egyezségokmányának aláírói között volt, amely kifejezetten a vallás szabadságát védelmezi”- áll az Alliance Defending Freedom közleményében.

 

Képek forrása: You2Repeat, mindennapi.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre