„Te mit viszel magaddal?” – hétvégén újra Színházak Éjszakája!

A Színházak Éjszakáján – melyet immár nyolcadik alkalommal rendeznek meg – minden érdeklődő egy éjszaka erejéig különböző szerepekbe bújhat, betérhet a kulisszák mögé, vagy művészekkel társaloghat.

„Színház az egész világ,/És színész benne minden férfi és nő:/Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár/
Életében” – szól a jól ismert shakespeare-i mondás, mely a hétvégén valóra is válhat a mi életünkben, hiszen újból startol a Színházak Éjszakája.

A Magyar Dráma Napján az idei Színházak Éjszakája programsorozat repertoárjában mindenki kedve szerint megtalálja a korának, érdeklődési körének megfelelő programot. Egy feltétel van, a karszalag kiváltása, amelyet online vagy a programban résztvevő színházak pénztárában lehet beszerezni. Ezt követően indul a versenyfutás az idővel, hogy a 34 helyszínen minél több élményt gyűjthessünk. 

 

 

„Te mit viszel magaddal?” – idén ezt a mottót kapta Budapest egyik legnépszerűbb programsorozata. A szlogenben egyszerre két jelentés is jól megfér egymással. A szervezők kíváncsiak arra, mivel készül a néző erre a hosszú, kalandos éjszakára, illetve arra is, milyen feledhetetlen élményekkel távozik. Jó hír, hogy idén új belépőként csatlakozott a Nemzeti Táncszínház, és sokak örömére újra szerepelnek a kínálatban a Madách Színház, a Thália Színház és a Nemzeti Színház programjai is.

A gyermekeket már szombat délelőtt várja a mesehősök, bábok színes világa. Egyes helyeken már reggel 9 órakor indul a királylánnyá vagy éppen huszárrá válás, de legtöbb helyen 10 órától van rá mód, hogy interaktív játékokat, kézműveskedést, maszkfestést, improvizációs feladatokat, sőt színházi társasjátékot próbálhassanak ki a gyerekek. Cirkuszi nyílt nappal is várják a vendégeket a Műhely Alapítvány jóvoltából. A  Grotesque Gymnastics és a Freak Fusion formációk a „Színházak Éjszakáján egy rendhagyó helyzettel kísérleteznek a nyilvánosság előtt: most születő ötleteket és fejlesztés alatt lévő cirkuszi kunsztokat láthat a közönség. De nem úgy, ahogy majd az előadásaikban találkozhatnak velük, hanem úgy, ahogy csak az láthatja, aki ebben a világban él és dolgozik” – olvashatjuk a hivatalos oldalról. 

A felnőttek olyan programok közül választhatnak, mint az elmaradhatatlan kulisszajárás, az érdeklődők kipróbálhatják magukat színészmesterség és beszédtechnika órákon, vagy éppen együtt vacsorázhatnak a hírességekkel. Lehetőség nyílik személyesen találkozni a Trónok harca szinkronszínészeivel, de emellett több nyílt próbán is részt vehetnek az érdeklődők. Aki szeretne, akár még az erre az alkalomra induló hajókiránduláson is többet megtudhat Budapest színházi világáról. Természetesen számos koncertre is ráhangolódhat, aki úgy dönt, hogy szombaton karszalagot ölt.

A Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek például feltűnő, rejtett és nem létező színházak nyomába a nézők, csodálkozhatnak rá a Pesti Broadway vagy a Víziváros színházi építészetére, és hallhatnak érdekességeket arról, miért Budapest játssza el Moszkvát, Berlint és Párizst a hollywoodi filmekben. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterparty-ra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és a noÁr-ral.

A MU Színház a környezetre is odafigyel, egyik programjához a pénztárnál csak le kell adni a fölöslegesség vált zacskó, papír és szívószál maradékokat, és cserébe ajándékkal jutalmazzák a látogatót. A Nemzeti Színház szervezi meg a II. kerületi Torockó köz 2. szám alatt szombat délelőtt Bitskey Tibor, a Nemzet Színésze emléktáblájának avatását. 

 

A legtöbb eseményre elég csak a karszalag, de egy-egy előadásra, találkozóra a helyek korlátozottsága miatt szükséges külön regisztrálni is – ezen programokról érdemes időben tájékozódni. 

Ahhoz, hogy a minél több élmény összegyűjtésének kihívását teljesíteni tudják a résztvevők, a szervezők a BKK-val együttműködve külön buszjáratot indítanak a város északi részén fekvő helyszínek irányába. A buszokat a Színházak Éjszakája karszalagjaival, okoseszközön felmutatott, karszalagra még be nem váltott, érvényes voucherrel, de akár sima BKK-jeggyel és -bérlettel is igénybe lehet venni. A körjáraton az „SZÉ” jelzést kell keresni. A déli helyszínek továbbra is tökéletesen megközelíthetők a BKK szokásos járataival. 

A MOL BUBI is segít felfedezni a színházakat. Egyszerű, szórakoztató, sportos, környezettudatos megoldás közbringákkal átsuhanni a programok százain. A Színházak Éjszakája alkalmából a karszalaggal, voucherrel rendelkezők mindössze 500 forintért válthatják meg a 24 órás bérleteket, és kivételesen kauciót se kell fizetni. A bérletet a jegy.hu felületén lehet megvásárolni 2019. szeptember 12. és 19. között.

 

 

 

Forrás: szinhazakejszakaja.hu

Fotók: unsplash.com, pixabay.com. Kiemelt képünkön a Színházak éjszakája 2015-ös rendezvényeinek egyike, a programon a Magyar Állami Operaház előtt felállított színpad, az Andrássy úton 2015. szeptember 19-én. Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre