Salvini demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat

Békés, demokratikus és forradalmi ellenállásra szólította fel az olaszokat az „Olaszországot eláruló és rabszolgává tevő” új római kormánnyal szemben Matteo Salvini, az ellenzéki Liga vezetője a párt éves nagygyűlésén a lombardiai Pontidában. Beszéde elején olaszul, franciául, németül és angolul is megismételte, hogy „az olasz nép senkinek sem a rabszolgája”.

A Liga vezetője kijelentette, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök eladta Olaszország szuverenitását és gazdasági érdekeit, és ezért Macron és Merkel vállveregetését érdemelte ki. Conte azért nyitotta meg a kikötőket, mert ezt ígérte az EU-nak, és ezért cserébe ismét kormányon maradhatot. Megjegyezte, hogy a Conte-kormány ezzel nem Salvini, hanem 60 millió olasz ellen cselekszik.

Olaszország nem alamizsnát kér, hanem jövőt akar adni fiataljainak!

Álláspontja szerint a jelenlegi Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya az olasz nép árulója. Hangsúlyozta, hogy miközben a senki által meg nem választott Conte-kormány a hatalmat és a bársonyszékeket választotta, a Liga a hamarosan ismét győztes és igazi Olaszországot képviseli. Kifejtette,  a baloldal migrációs politikája rabszolgatartó, rasszista, gyarmatosító, mivel szerinte emberek százezreit kényszeríti Afrikából Európába, hogy kizsákmányolja őket, ezzel egy időben feláldozza az európai népek nemzeti identitását, kultúráját, történelmét. Mint mondta:

A nem keresztény Európa nem Európa.

Ha a feleségedet és lányodat burkával akarod lefedni, menj vissza hazádba! – üzente a migránsoknak Salvini. Bejelentette, hogy ha a jelenlegi olasz kormány eltörli az utóbbi egy évben bevezetett migrációs szigorítást, a Liga népszavazást kezdeményez ennek fenntartására.

A Matteo Salvini vezette ellenzéki Liga párt évenkénti nagygyűlésének résztvevői az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én. Fotó: MTI/AP/Luca Bruno

A Liga vezetője emlékeztetett, hogy az Európai Unió a népek közösségeként alakult meg, nem pedig a bankok és pénzügyi hatalmak Európájaként. Mint fogalmazott, Enrico Berlinguer, a volt Olasz Kommunista Párt (PCI) egykori főtitkára forog a sírjában, amikor látja, hogy a mai kommunisták a bankokkal és nem a munkásokkal vannak jóban.

Matteo Salvini beszéde végén arra kérte a nagygyűlés résztvevőit, fogják meg egymás kezét, és emeljék magasba. Majd bejelentette, hogy

a Liga Olaszország békés, demokratikus, büszke és forradalmi felszabadítására készül a munkát és a biztonságot helyezve a középpontba.

Hozzátette, hogy a Liga megnyitja kapuit minden olasz előtt, aki csalódott a mostani kormányban vagy a többi pártban. A hatalom kormánya helyett a nép kormányát szorgalmazta.

A Liga vezérének szavait sajtóbecslések szerint 80 ezren hallgatták Pontida mezején, az egykori Északi Liga megalakulásának jelképes helyszínén, ahol a párt 1990-től minden évben nagygyűlését tartja. Pontidában alakult meg a 12. században az úgynevezett Lombard Liga I. Frigyes Barbarossa (Rőtszakállú) német-római császárral szemben.

Forrás: MTI     MTI/AP/Luca Bruno