Kiút a kilátástalannak tűnő élethelyzetből – film a reményről

A Gettó Balboa a józsefvárosi gyerekeket felkaroló, börtönviselt, később megtért edző, Misi, és a világbajnoki címre törő, tehetséges, de nehéz körülmények közül érkező fiatal bokszoló, Zoli kapcsolatát mutatja be. Az Ars Sacra filmfesztiválon, ahol nyolc napon át vehetünk részt az ingyenes vetítéseken szeptember 15-én vetítik a csodálatos történetet, A Gettó Balboát mindenki figyelmébe ajánljuk,

Sipos Mihály nehéz sorsú gyermekkora után az út az alvilági életbe szinte borítékolható volt. A nyolcadik kerületben mindenki ismerte a nevét. Féltek tőle – Misitől, a behajtótól.

Ma már a nyolcadik kerület gyermekeinek ő Misi bácsi, aki reményt és hitet ad nekik azt tanítva, bármilyen nehéz körülményekkel is kell megküzdeniük, értékesek és elérhetik céljaikat.

De mi okozhatja ezt a pálfordulást, hogy egy hírhedt maffiózóból önzetlen segítő lesz? Egy golyó a mellkasába. Sipos Mihályt 2015-ben meglőtték, de a lövés nem végzett vele. Így talált rá Istenre és önmagára, egy teljesen új megvilágításban.

„Akkor még könnyítettem az emberek zsebén, és nehezítettem a szívüket” – vallja saját magáról.

Misi bácsinak nincs edzői képesítése, mégis már nem egy bajnokot nevelt. De nem az a cél, hogy pártfogoltjai aranyérmeket gyűjtsenek, hanem hogy ezek a gyermekek ne az utcán lógjanak, legyen céljuk és vissza tudják utasítani a kábítószereket és a bűnőzést.

Maguk közt a csoportjukat a Szelídek Tanodájának nevezik, gyakran vadakból lett szelídek kerülnek ki tőlük. Sporttal küzdenek a drog ellen, a rossz út ellen, és ezáltal találnak értelmet az életükben.

Misi bácsi nemhogy ezért nem kap fizetést, de gyakran saját pénzéből veszi a kesztyűket, bokszzsákokat. Amíg nem kaptak termet, addig lakásában és lent a téren tartották az edzéseket. Otthona ennek következtében elszenvedett egy-két sérülést, a betört ablak vagy behorpadt falrészek a berendezés részeivé váltak.

A rendező, Bogdán Árpád egy olyan történetet keresett, ami megdöntve a sztereotípiákat képes megmutatni a létező kiutat.  A kétes múltú bokszedző tudja, hogy ezeknek a gyerekeknek mire van szükségük, hiszen ő ugyanilyen drogos volt és hasonlóan mostoha körülmények között nevelkedett.

Zolit, a fiatal bokszolót Misi már 13 éves kora óta ismeri, és már akkor lejárt meccsek előtt hozzá edzeni. A fiúnak reményt ad és hitet, együtt imádkoznak és Misi bácsi mindent megtesz érte. Az edzéseken a lelküket is kidolgozzák, de mindezt nevetve és örömmel teszik.

A dokumentumfilm alkotóinak fontos célja volt, hogy Misi bácsi történetét bemutatva segíteni tudják misszióját. Zoli és mestere, Misi bácsi üzenetét adják át a nézőknek, és mindenki segítségét kérik, hogy még több gyermek kapjon esélyt egy jobb életre.

A film szeptember 15-én, este hattól a Tabán Art Moziban látható.

Fotó: ars-sacra.hu