Magyar Érdemkereszttel tüntették ki a jordán katolikus püspököt

A Jordániában szolgálatot teljesítő ammáni nagykövet az Áder János köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemkeresztet adhatta át Shomali püspöknek.

Szeptember 5-én ünnepélyes keretek között Czibere Csaba ammáni nagykövet tüntette ki William Hanna Shomalit, Jordánia püspökét. A katolikus egyházi vezető köszönetet mondott a magyar államnak, illetve a magyar diplomáciai és karitatív szervezetben dolgozó barátainak, akik sokat tesznek a két ország kapcsolatáért.

Shomali püspök szerint egyházi szolgálata során sok jó emberrel tudott együttműködni Jeruzsálemben és Jordániában. Orbán Viktor miniszterelnök meghívására két évvel ezelőtt először járt Magyarországon, ahol elmondása szerint nagy tisztelettel fogadták.

Jordánia katolikus püspöke méltatta a magyar kormány üldözött keresztényekkel kapcsolatos politikáját, és külön köszönetet mondott az évente megtartott, közel-keleti üldözött keresztények érdekében szervezett konferenciáért.

Shomali püspök szerint Magyarország nem a gazdag államok közé tartozik, mégis nagylelkűen támogatja a világ üldözött keresztényeinek ügyét. A püspök kiemelt példaként említette a magyar állam tanulmányi ösztöndíját, amely sok keresztény fiatalnak ad lehetőséget a továbbtanulásra.

Shomali püspök a Jordániai Katolikus Egyház nevében köszönetet mondott a magyar államnak a keresztény közösségek támogatásáért, megemlítve  azt is, hogy hazájának vezetése biztosítja a keresztényeknek, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat az országban.

Kassab Adonis

Forrás: Latin Patriarchate of Jerusalem, kép: Abouna.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre