A hollywoodi filmcsillag, aki Monaco hercegnéje lett

Grace Kelly gyermekkorától kezdve arról álmodott, hogy világhírű színésznő lesz. Ritka csillag volt, aki nagyon fiatalon karrierje csúcsán találta magát, és ment volna feljebb is, de a sors másképp akarta. Éppen hogy valóra vált álma, máris maga mögött kellett hagynia azért, hogy kövesse szerelmét a monacoi palotába.

Grace Kelly mélyen vallásos családba született Philadelphiában. Édesapja szigorú ember volt, nagy elvárásokkal gyermekei felé. Nem volt könnyű megfelelni egy olyan embernek, aki amellett, hogy önerőből milliomos lett, három olimpiai aranyérmet is szerzett. Grace édesanyja sem maradt le az elvárások terén, és gyakran nem értette meg érzékeny lányát. A fiatal Grace szégyenlős volt és gyakran betegeskedett, és ugyan testvérei osztoztak apjukkal a sport szeretetében, őt a színpad vonzotta.

A szüleinél nem aratott sikert a színészmesterség ötlete, így amikor New Yorkba utazott, hogy elkezdje a karrierjét, nagybátyjához fordult segítségért, akinek darabját akkoriban mutatták be a Broadway-n. Grace beiratkozott egy drámaiskolába, és mellette kisebb szerepekben léphetett a Broadway színpadára.

A kezdetek New Yorkban

Apja rosszallása itt is utolérte, ezért a béke kedvéért egy olyan hotelbe költözött, ahová férfiak csak teaidőben léphettek be – és talán mondani sem kell, a hálószoba számukra tabu volt.

Szigorú katolikus neveltetést kapott, és a vallás, Isten iránti szeretete egész életét meghatározta, a fiatal színésznőt mindez nem tartotta vissza a viszonyoktól. Amellett, hogy kétségtelenül gyönyörű nő volt, távolságtartása és eleganciája ellenállhatatlanná tette. Vonzódott az idősebb, európai művészekhez, ami egyfajta lázadás is lehetett apja ellen.

Kép forrása: Wikimedia

Grace vágyott az anyagi függetlenségre, és ehhez a kis szerepei kevésnek bizonyultak, így azt tette, mint a legtöbb fiatal színésznő: modellnek állt. Gyakran fordult tanácsért egykori tanáraihoz, akik apácák voltak, és modellkarrierje kapcsán is mindig kikérte a véleményüket.

Kisebb-nagyobb szerepek és modellkedés után végre megtörtént az áttörés – Grace Kelly megérkezett Hollywoodba. Ahogy apja tökéletes akart lenni a sportban, úgy Grace ezt a tökéletességre való állandó törekvést a kamerák előtt élte meg.

Hitchcock szárnya alatt

Alfred Hitchcock meglátott valamit a fiatal lányban, ami miatt utána el sem tudta engedni. Egy olyan hideg nőt látott, akinél, ha sikerül áttörni a jeget, hihetetlen energiák szabadulnak fel. És neki éppen erre volt szüksége a filmjeiben. Hitchcockkal mély kötelék alakult ki köztük, amit csak erősített, hogy mindketten hívő katolikusok voltak. Grace Kelly három filmjében is főszerepet kapott, a Gyilkosság telefonhívásra, a Hátsó ablak és a Fogjunk tolvajt! címűekben.

Fogjunk tolvajt/ Kép forrása: Wikimedia

Ugyan a szerelmi életében sok bukkanó volt – egy eljegyzést is fel kellett bontania apja nyomására – de karrierje egyre csak felfelé ívelt. Csak 26 éves volt, amikor már Oscar-díjjal is jutalmazták a Vidéki lányban nyújtott alakításáért.

Erről a szerepről akarta lebeszélni Hitchcock, és talán meglepő lehet, hogy Grace Oscar-díjának sem örült – ugyanis ez azt jelentette, hogy a lánynak nincs szüksége rá a sikerhez. A díjátadó után Cannes-ba is meghívást kapott. Az utazás egy egyszerű sajtóeseménynek indult, de az ott töltött pár nap alatt egész sorsa megváltozott.

Egy hercegi szerelem

Perry Match fotográfus meglátta a marketinglehetőséget egy találkozó megörökítésében – Grace Kelly filmcsillagot és III. Rainier monacói herceget akarták lencsevégre kapni. A színésznő el is utazott a palotába, de a türelmét rendesen próbára tette a herceg – két órán át váratta, és Grace már épp távozni készült, mikor befutott. A férfi azonnal elbűvölte, amikor körbevezette a birtokon, és ettől kezdve egy titkos levelezés kezdődött közöttük.

Nem kellett sokat várni, Grace ujjára hamar eljegyzési gyűrű került, és hamar egy európai arisztokrata családban találta magát. Most kapta meg élete legnagyobb szerepét, csak ennek a szerződése egy életre szólt: monacói hercegné lett.

Kép forrása: Wikimedia

Az életre szóló szerep

Nem ált készen arra, hogy ilyen fiatalon, 27 évesen lemondjon a karrierjéről, de a hite mindenen átsegítette. Ha kétségei vagy nehézségei támadtak, mindig visszafordult az őt nevelő apácákhoz, akik segítettek neki megtalálni az irányt.

A herceggel három gyermekük született. Hiányzott neki a munka, Hitchcock fel is ajánlott neki egy szerepet, de sajnos nem vállalhatta el, mert hercegnéként már nem illett Sean Conneryvel bájolognia – főleg nem a filmvásznon.

Az évek múlásával egyre jobban a vallás felé fordult, abban találta meg önmagát igazán. Fiatalon, 52 évesen érte el a végzet, amikor lányával együtt tragikus autóbalesetet szenvedtek. A lány túlélte, de a színésznő másnap belehalt sérüléseibe.

Nem volt egyszerű élete Grace Kellynek. Amikor végre sikerült felszabadulni a szülői nyomás alól, és megérezte a siker ízét, hirtelen újra szabályok és korlátok közt találta magát a szerelem miatt. De egyvalami örökké vele maradt: Istenbe vetett hite.

Forrás: Grace Kelly Secret Lives documentary

Iratkozzon fel hírlevelünkre