Gulyás Gergely a Vasárnap.hu-nak: Az irány a családok lakástulajdonhoz segítése

Csütörtökön délelőtt lezajlott a 142. Kormányinfó Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter és Hollik István kormányszóvivő részvételével.

Gulyás Gergely a kormányzati sajtótájékoztatón beszámolt arról: a kormányülésen értékelték az EU-s biztosi tisztségek elosztását. Magyarország fontos területet kapott a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosi jelöléssel, Trócsányi László személyében. Úgy fogalmazott: ez kulcsfontosságú az EU jövőjével kapcsolatban, elismerés Magyarországnak és Trócsányi Lászlónak egyaránt. „Ha erősebb EU-t akarunk látni, akkor szükség van a Balkán integrációjára”, a csatlakozási tárgyalásokat meg kell kezdeni vagy gyorsítani kell mindazon államokkal, amelyek megfelelnek a feltételeknek – tette hozzá. 

Mint elmondta, a döntést üdvözlik, Trócsányi László pedig kiválóan megfelel a feladatra. Egyúttal biztos abban is, hogy az európai parlamenti meghallgatások során érhetik majd támadások a magyar jelöltet, elsősorban a bevándorláspárti uniós és hazai pártok részéről.

Fotó: Kertész Gábor

A várható támadásokat a bevándorláspolitikában elfoglalt magyar álláspont miatti bosszúként értékelte a miniszter, hozzátéve: Trócsányi Lászlót Magyarországon is a bevándorláspártiak támadják.

A közjogi rendszer megerősítése miatti bírálatokkal kapcsolatban azt mondta: a változtatások nem Trócsányi László miniszterséges alatt zajlottak, így azokat „nehéz vele összefüggésbe hozni”.

A Vasárnap.hu munkatársának azon kérdésére, hogy Trócsányi László uniós biztosi jelölése előremozdíthatja-e bizonyos külpolitikai problémák – így az ukrán nyelvtörvény vagy a kettős állampolgárság – rendezését, Gulyás Gergely azt válaszolta: az unió biztosának nyilvánvalóan az uniós érdekeket kell képviselnie, és kifejezetten kizárt a tagállami érdekérvényesítés,

„de ezeknek az ügyeknek a mi szempontunkból jó irányú megoldását nem hátráltatná a kinevezése”.

Családvédelmi akcióterv: 181 milliárdról született szerződés eddig

A miniszter a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban beszámolt az aktuális számokról. Eszerint eddig 31 ezer igénylés érkezett a babaváró támogatásra, közel 19 ezer szerződést kötöttek az igénylők a bankokkal. Ezek 88 százaléka a legmagasabb, 10 milliós összegre köttetett, a szerződéses teljes összeg mintegy 181 milliárd forint.

A nagycsaládosok autótámogatására eddig 12 és félezer kérelem érkezett, a határozatok száma 5 ezer fölött van, itt igyekeznek az ügyintézést felgyorsítani – közölte Gulyás Gergely.

Munkatársunk piaci alapon hasznosítható bérlakásépítési támogatásra vonatkozó kérdésére a miniszter úgy reagált: habár jelenleg is létezik ilyen, a kormány azonban inkább abba az irányba indult el, hogy lehetőleg mindenkit lakástulajdonhoz segítsen, „a családtámogatási rendszer felépítése is ezt szolgálja”. 

Gulyás: Senki nem marad munka nélkül

A jászberényi Electrolux gyárból történő nagyszámú elbocsátás miatt a kormány kérésére Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László államtitkár a városba látogatott. A kormány számára a munkahelyek védelme kiemelt fontosságú, mindent megtesznek annak érdekében, hogy akit elbocsátanak, annak „egyből” legyen állása – szögezte le a miniszter, hozzátéve: minden egyes munkavállaló elhelyezésével szándékukban áll foglalkozni, ennek érdekében külön irodát is nyitottak.

A miniszter beszélt arról is, hogy az egy év múlva kezdődő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a magyar kormány „minden értelemben” támogatja.

Nem szélsőséges az árfolyamváltozás

A kormánynak továbbra sincs árfolyamcélja, és tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét – szögezte le a forint árfolyamát firtató kérdésre, hozzátéve: ma egy forintgyengülés sokkal kevésbé lényeges kérdés, miután a devizahitel-csapdából kisegítették az emberek jelentős részét. A forint gyengülésének költségvetési hatásaira vonatkozó kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: a költségvetésben az árfolyamváltozás, adott esetben a gyengébb forint, annyi bevételt hoz, amennyi kiesést eredményez. Kijelentette: nem látja annyira szélsőségesnek az árfolyamváltozást, hogy a magyar gazdaságpolitikának a szükségesnél mélyebben kelljen ezzel foglalkoznia.

A miniszterelnöknek a nyugdíjasok rezsiutalványához mellékelt levelének kézbesítése nem okoz pluszköltséget – válaszolta a miniszter egy kérdésre.

„Azt látom, az ellenzék semmilyen eszköztől nem riad vissza a választási kampányban”

A Pikó András budapesti Józsefváros ellenzéki polgármesterjelölt kampányközpontjában tartott házkutatásról kijelentette: a feljelentést a helyi választási bizottság tette, mert egy fénykép alapján úgy ítélte meg, hogy fennáll a bűncselekmény elkövetésének gyanúja. Szerinte a képet látva nehéz másképpen értékelni az esetet, mint hogy megvalósult a cselekmény, ennek kiderítése azonban a bűnügyi szervek feladata.

Az ügyben normális menetben, szakszerű eljárás zajlik, a nyomozó hatóság pedig akkor járt volna el helytelenül, ha a a választási bizottság feljelentése ellenére nem jár el – hangsúlyozta. „Azt látom, az ellenzék semmilyen eszköztől nem riad vissza a választási kampányban” – fogalmazott. Elmondta: egyetért Kocsis Mátéval, a Fidesz frakcióvezetőjével abban, hogy egy ilyen botránynak személyi következménye kell, hogy legyen, és bízik abban, hogy a választópolgárok levonják majd a helyes következtetést.

Egy további kérdés azt érintette, hogy az előző parlamenti ciklus három fideszes képvielője, Mengyi Roland, Simonka György és Varga Gábor összejátszhattak közbeszerzési ügyekben. A miniszter elmondta: korábban az adóhatóság leállította a nyomozást, most azonban az ügyészség vizsgálja az esetet. Az érintetteknek kötelességes segíteni a nyomozást – jelentette ki.

Gulyás Gergely egy kérdésre megerősítette: a Fidesz tisztújítása után is miniszter marad, nem lesz a Fidesz alelnöke.  

„Az együttműködés Budapest mindenkori vezetőjének feladata lesz”

Tarlós István azért lehetett eredményes főpolgármester, mert együttműködött a kormánnyal – jelentette ki –, de az együttműködés Budapest mindenkori vezetőjének feladata lesz – hangsúlyozta. Azt, hogy Karácsony Gergely erre nem képes, azt bizonyítja, hogy alkalmatlan a tisztségre – szögezte le egy kérdésre.

Nincs napirenden az alaptörvény módosítása – válaszolta egy kérdésre, hangsúlyozva:

nem kívánnak változtatni azon, hogy a házasság egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége, és biológiai okok folytán nekik lehet gyermekük.

Arról a sajtóhírről, hogy a Magyar Fejlesztési Központot hackertámadás érte, azt mondta: nincs információja arról, hogy hackertámadás lett volna, arról végképp nincs, hogy ez adatvesztéssel járt volna.

Veilandics Franciska/vasárnap.hu/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre