Fordulat jöhet az unió migrációs politikájában

Bizottsági elnökké választása óta Ursula von der Leyen már többször is beszélt arról, hogy változtatni kell az Európai Unió migrációs politikáján, és megértéssel kell fordulni az összes tagállamhoz. Most újabb jelét láthatjuk az esetleges fordulatnak.

A novemberben hivatalba lépő Bizottság egy új struktúrában kezdi meg a működését. A most kialakuló rendszerben – von der Leyen ismertetése szerint – a görög biztos alelnöki minőségben felel „az európai életmód védelméért”. Ami bizalomra adhat okot a józan bevándorláspolitika híveinek, hogy ehhez a tárcához tatozik majd a migráció.

Az már önmagában jó hír, hogy a Juncker vezette testülettel ellentétben a következő 5 évben a migrációért nem felel külön biztos, nem kapott önálló portfóliót a téma. Ami viszont ennél is fontosabb, hogy hová került a bevándorlás ügye. Azt már régóta tudjuk, hogy az egyik legfőbb háború a szavak szintjén zajlik, éppen ezért fontos fordulat, hogy a migráció „az európai életmód védelméért” felelős biztos portfóliójába került. Ha európai életmódon ugyanazt értjük, akkor bizakodhatunk!

Pozitív jel az is, hogy a portfólió hivatalos megnevezésébe bekerült a védelem szó, amely az elmúlt 5 évben a lehető legritkábban került elő a bizottsági dolgozószobákban a migrációval összefüggésben.

És ne feledjük azt sem: von der Leyen 6 évet ült a német védelmi miniszteri székben, így olyan titkosszolgálati információkhoz is hozzájuthatott, amelyek alapvetően befolyásolhatták reális irányba a migrációval kapcsolatos gondolkodását – szemben Jean-Claude Junckerrel, akit az isiász és az NGO-k olyannyira elvakítottak, hogy csak rózsaszín ködben volt hajlandó látni a migránsok tömegeit!

Persze hátra nem dőlhetünk. Az európai életmód védelméért felelős portfóliót ugyanis az a Margarítisz Szkínász kapta, aki az elmúlt 5 évben a Bizottság szóvivőjeként számtalanszor állt ki Juncker tettei és politikája mellett.

Éppen ezért a következő időszakban az egyik legfontosabb feladat, hogy tisztázzuk: kinek mit jelent az európai életmód.

Iratkozzon fel hírlevelünkre