Hamar inába szállt a Salvininak öngyilkosságot javasló újságíró bátorsága

Fabio Sanfilippo, az olasz közrádió (RAI) újságírója öngyilkosságra szólította fel Matteo Salvinit, az Északi Liga párt elnökét, korábbi belügyminisztert és miniszterelnök-helyettest. A közösségi oldal cenzúráján simán átment bejegyzést a La Repubblica című olasz napilap fedezte fel.

„Egyedül akasztod fel magad (magányosan). Húsz-huszonöt százaléknyi szavazatot fogsz veszíteni, tisztában vagy vele? És mit teszel majd? Nincs munkád, nem tudsz mit tenni, nincs európai parlamenti képviselői helyed, már a miniszteri posztodat is elvesztetted, igaz, még a parlament tagja vagy, de azzal az életvitellel, amihez hozzá vagy szokva, fél éven belül lelövöd magad. A lányodat sajnálom csak, bár lesz elegendő ideje, hogy túltegye magát öngyilkosságodon, csak hozzáértő emberekre kell bízni kezelését.” – állt a posztban.

Miután a La Repubblica megjelentette cikkét, a bejegyzést azonnal törölték, ennek ellenére a RAI (Olasz Állami Rádió és Televízió) vizsgálatot indított az ügyben.

Az origo beszámolója szerint a Salvini elleni támadás még az ellenzéki pártok körében sem aratott sikert, ők is szégyellték mindezt. Michel Anzaldi, a közép-bal Demokrata Párt (PD) tagja úgy nyilatkozott: a Salvini elleni támadás nagyon súlyos és elfogadhatatlan.

Salvini riválisa, Matteo Renzi, egykori baloldali miniszterelnök szintén kommentálta az újságíró bejegyzését. Mint írta: : „Oroszlánként harcoltam Matteo Salvini ellen. Most együtt hazaküldtük őt. De a RAI újságírójának tette, aki Salvini öngyilkosságát idézte meg, és a lányán viccelődött, elfogadhatatlan a közmédiában. Szolidaritás Salvinivel”.

A közismerten balliberális érzelmű újságírónak a kirobbant botrány miatt magyarázkodásra kényszerült. Pontosítása – hogy “az öngyilkosságra felszólítás” valójában nem arra utalt, hogy Salvini lője le magát, csak annyit állapított meg, hogy politikailag eltávolították – szimpla hazugság.

Forrás: origo.hu             Fotó:MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Iratkozzon fel hírlevelünkre