NAV: Jövőre a vallási egyesületek is gyűjthetik az SZJA 1 százalékos felajánlásokat

A vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak jövőre a bevett egyházakkal együtt technikai számon gyűjthetik az szja 1 százalékos felajánlásokat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán a honlapján.

A bejelentés azért hoz újdonságot a korábbi gyakorlathoz képest, mert ezidáig csak a bevett egyházak számára lehetett felajánlani az szja egyik 1 százalékát, a másikat pedig egy civil szervezetnek vagy a Nemzeti Tehetség Programnak.

A bevett egyház olyan bejegyzett egyház, amellyel az állam a közösségi célok érdekében történő együttműködésről átfogó megállapodást kötött. A megállapodást sarkalatos törvényben hirdetik ki.

A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény április 15-én hatályba lépett módosítása szerint mostantól az szja-mentesség körét kiterjesztették a bevett egyházakon túl a bejegyzett egyházak és a nyilvántartásba vett egyházak szolgáltatásaira is.

A vallási egyesület, a nyilvántartásba vett egyház és a bejegyzett egyház első alkalommal a 2020. évi rendelkező nyilatkozatok alapján lesz jogosult az egyszázalékos szja-felajánlásokra.

 

Forrás: evangelikus.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre