Pozitív fordulat: kilépett a versenyből a szélsőségesen abortuszpárti demokrata

Kirsten Gillibrand New York-i politikus személyében újabb demokrata párti politikus közölte, hogy felhagy a pártja elnökjelöltségéért folyó küzdelemmel. Gillibrand a The New York Times című lapnak adott szerdai interjújában jelentette be döntését - közölte az MTI.

Az 52 éves szenátor elsősorban a női egyenjogúság és az abortusz jogának biztosításával kampányolt, és a többi között azt hirdette, hogy a bírói kinevezéseknél is figyelembe kell venni a jelölt művi terhességmegszakításról vallott nézeteit. 

Ezekben az ügyekben Gillibrand energikusan kampányolt, elsősorban azokban a republikánus többségű tagállamokban, ahol nemrégiben következetes életvédő törvényt fogadtak el. Népszerűségét azonban nem sikerült növelnie, és támogatottsága olyan alacsony maradt, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő politikusok jövő hónapban rendezendő országos vitájára már nem is kapott meghívást.

A New York-i szenátor ebben a hónapban a negyedik demokrata párti politikus, aki kiszáll az elnökjelöltségért folytatott harcból. Augusztus elején John Hickenlooper, Colorado állam volt kormányzója, a rá következő napon Jay Inslee, az északnyugati Washington állam jelenlegi kormányzója, majd Seth Moulton, massachusettsi képviselő szállt ki a versenyből. Hickenlooper azóta bejelentette, hogy indul jövőre a szenátusi választásokon, Inslee pedig jelezte, hogy ismét jelölteti magát állama kormányzójának.

Jelenleg 21 demokrata párti politikus harcol azért, hogy pártja elnökjelöltje lehessen.

 

Forrás: MTI. Fotó: MTI, EPA, Peter Foley.