Herczegh Anita: Negyven felett is valóra válhatnak az álmok

A politika világában családanyának és feleségnek lenni is valódi kihívás; Herczegh Anita számára a példa édesanyja, akinek hivatása a család lett. A köztársasági elnök feleségével, Herczegh Anitával a Képmás magazin készített interjút.

Herczegh Anita szülei ötven évig, édesapja haláláig voltak házasok. Mint elmondta, abban az időben édesanyjának származása miatt nem volt lehetősége egyetemre menni, így az ő hivatása a család lett.

„Soha nem érezte magát alárendelt szerepben, hogy »csak« családanya – ezt is nagyon tisztelem benne –, de mivel nagyon művelt, mindig egyenrangú szellemi társa volt apámnak. Úgy él teljes életet, hogy nem épített saját karriert” – mesélte.

Szülei létrehoztak egy alapítványt, amely segíti a felvidéki magyarságot kultúrája, identitása megőrzésében – édesapja felvidéki származású, innen eredt az elgondolás. Édesanyja férje halála után még több energiával dolgozott az alapítványért, és a Máltai Szeretetszolgálat munkáját is segíti. Ahogy Herczegh Anita fogalmazott: hetvenen túl is inspirálóan aktív életet él.

Mint elmondta, ő maga sosem érezte áldozatnak, hogy férje álmait magáévá tette, éppúgy, mint annak idején az édesanyja is.

„Ez a feladat sok új lehetőséget kínál számomra, amit nagyon lehet szeretni! Amióta számtalan alapítvánnyal, egyesülettel, szervezettel találkozom, sokkal jobb lett a véleményem az emberekről. Hihetetlen, mennyi önzetlen segítő dolgozik jó ügyekért! Rengetegen állnak fontos ügyek mellé névtelenül, ki munkával, ki pénzzel – és nem azért, hogy bemutassák a médiában vagy leírják az adójukból.”

A köztársasági elnök felesége – aki korábban bírónőként gazdasági perekkel foglalkozott – azt is elárulta, mit szeret a hivatásában: „Azt, hogy független vagyok, illetve csak a jogszabálytól függök, nem az ügyfelemtől, ahogyan például egy ügyvéd.”

A családanya a költözés és a protokolláris helyszíneken berendezett otthon nehézségiről is mesélt.

„A legnehezebb időszak az volt talán, amikor Brüsszelben a harmadik évünket töltöttük, és jött a hír, hogy a férjemet az államfői posztra jelölik: a velünk lévő nagyobbik gyermeknek ugyanis egy éve volt hátra az érettségiig, nem volt tehát észszerű hazajönnie egy teljesen más iskolarendszerbe. Akkor úgy döntött, hogy Belgiumban marad egyedül, hogy befejezze a középiskolát. Ez sem neki, sem nekünk nem volt könnyű, de sikeresen helytállt. Nagyon büszke vagyok rá!”

Herczegh Anita a korai házasság és családalapítás mellett érvelve elmondta, hogy ketten együtt, egy szövetségben könnyebb a szükséges anyagiakat előteremteni.

„A gyermekvállalás a karrier szempontjából nem elvesztegetett idő! Az álmok valóra válthatók fiatalon – de negyven felett is! És sokkal többet ér a megvalósult álom, ha velem örülhet a családom” – zárta gondolatait.

 A teljes interjút itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre