Kiterjeszti tevékenységét a Hungary Helps

Stratégiai együttműködési keretmegállapodást kötött az Ökumenikus Segélyszervezettel a Hungary Helps ügynökség.

Átfogó együttműködési keretszerződést írt alá Budapesten Márki Gábor a Hungary Helps Ügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. A hatékony együttműködés mellett Azbej Tristan államtitkár két újabb megvalósuló projektet jelentett be.

Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár az aláírással egybekötött sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy az üres szólamok helyett

a cselekvő szolidaritásra kell helyezni a hangsúlyt, emellett pedig erkölcsi kötelességünk is, hogy segítsük a világ üldözött vallási közösségeit.

Hozzátette, hogy a magyar kormány stratégiai szövetségesként tekint az Ökumenikus Segélyszervezetre, valamint az együttműködési megállapodás új távlatokat nyit  meg Magyarország humanitárius segítségnyújtása terén, amelynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni.

A két új program közül az elsőben az ukrajnai Herszon városában a Krím-félszigeti és a Kelet-ukrajnai konfliktus áldozatait is segítő krízisközpont jön létre, mintegy 12 millió forint értékben. A másik újonnan bejelentett program keretében az eddigi iraki szerepvállalás kiterjesztéséről van szó, amelyre 167 millió forintot különítettek el.

Ennek részeként az Észak-iraki Szindzsár tartományban az Iszlám Állam harcosai által elkövetett népirtást elszenvedő jezidi lakosság visszatérését segítik otthonaik és a mezőgazdasági infrastruktúra helyreállításában, valamint vallási intézményeik felújításában. Emellett támogatják az iraki kurdisztáni Khanke város menekülttáborában élő belső menekülteket.

Azbej Tristan hozzátette, hogy „aki gyorsan ad, kétszer ad”, a magyarok pedig gyorsan és józanul teszik ezt a Hungary Helps program révén, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet pedig garanciát jelent a hatékony segítségnyújtásra.

Az aláírást követően Lehel László az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója nagy lépésnek nevezte a megállapodás aláírását, amely mérföldkövet jelent a szervezet életében. A magyar segítség – tette hozzá – három nagyon fontos üzenetet közvetít: az első a látható magyar jelenlét. Azzal, hogy egy magyar szervezet, magyar munkatársakkal tud a helyszínen segíteni, az láthatóvá válik a helyi emberek számára is, amire büszkék lehetünk.

“Ilyenkor különösen is jó magyarnak lenni és a magyar embereknek is meg kell érteni, hogy vannak olyan keresztényi vállalásaink, amelyeket meg kell tenni és jó hírünket vinni a világban.”

A másik fontos üzenet, amelyet a megállapodás közvetít az évtizedes tapasztalat, amellyel az Ökumenikus Segélyszervezet rendelkezik. A harmadik hozzájárulás pedig az átláthatóság növelése, amelyet a program részletes bemutatásával és a nyilvánosság bevonásával biztosítanak.

Márki Gábor, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az évtizedes tapasztalatainak köszönhetően jelentős mértékben járulhat hozzá a közös humanitárius célkitűzések eléréséhez. Az ún. „smart help”, azaz a szükségalapú, helyben történő segítségnyújtás kiemelten fontos, amiben Magyarország jól teljesít, ezt pedig a tengerentúlon és nemzetközileg is elismerik. Hozzátette, hogy az első két megvalósuló projekt során rendkívül fontos, hogy a két legsérülékenyebb csoportot, a gyermekeket és a nőket megkülönböztetett figyelemben részesítik.

A Hungary Helps program ez idáig több, mint 50 ezer embernek nyújtott segítséget.

S4C

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre