De ki foglalkozik az afrikai őserdőkkel?

A napokban az égő amazonasi esőerdő képeivel volt tele nemcsak az összes tévécsatorna híradója, hanem a világsztárok és a politikusok közösségi oldalai is. Számtalan gyűjtés indult a föld tüdejének nevezett terület megmentésére és a G7 országok vezetői már fel is ajánlottak 20 millió dollárt az oltási munkákra – amelyet egyébként a brazil elnök visszautasított. Kérdés, látjuk-e ez esetben a fától az erdőt?

Nemcsak a lángokban álló Amazonasról készült képek járták be ugyanis a világsajtót, hanem egy olyan interaktív térkép is, amelyen élőben követhető, hogy éppen mekkora tűz tombol Brazíliában. Valószínűleg olvasóink közül is sokan találkoztak az elmúlt napokban ezzel a képpel:

Forrás: globalforestwatch.org

A képen a vörös pontok azt jelzik, hogy az adott területen éppen mennyi erdőtűzről érkezett jelentés. Minél sötétebb árnyalatú egy-egy pont, annál nagyobb a baj az adott területen.

 

Ez a térkép volt hivatott kiváltani az elmúlt napokban a szörnyülködést, a dühöt és az aggodalmat nemcsak a klímaváltozással, hanem Jair Bolsonaro brazil elnök tevékenységével kapcsolatban is.

 

 

Félreértés ne essék, ami az Amazonas-medencében zajlik, az valóban katasztrófa! Földrajzi ismereteimre támaszkodva ugyanakkor (amelyek szerint a trópusi éghajlati öv sajátossága az esőerdő, és a trópusi éghajlati öv nem csak Dél-Amerikában fordul elő…) nem restelltem megtenni azt, amit az aggódok többsége elmulasztott. Görgettem egyet a térképen. És ezt láttam:

Forrás: globalforestwatch.org

Érdekes módon az egész világon senkit nem zavar, hogy teljes Közép-Afrika lángokban áll.

Sem Leonardo diCaprio, sem Emmanuel Macron nem emelte fel a hangját, nem indultak milliós adománygyűjtések a Facebookon az afrikai esőerdők megmentése érdekében.

Ahogyan az indonéz szigetvilágban rejtőző „földtüdő” sem sokakat érdekel:

Forrás: globalforestwatch.org

Ennyit tehát a hisztériát keltők valódi szándékairól. És ha ehhez még hozzávesszük Leonardo Coutinho környezetvédelemmel foglalkozó brazil újságíró szavait, aki szerint Lula da Silva baloldali kormánya és környezetvédelmi minisztere, Marina Silva idején, a kétezres években volt a legmagasabb az erdőtüzek száma, még erősebb a gyanú bennünk, hogy valójában nem is a klímavédelemről van szó azok körében, akik az Amazonas-medencében pusztító tüzek körüli hisztériát kirobbantották, megvezetve ezzel sok jó szándékú, bolygójáért aggódó embert is.

Lehet, hogy az afrikai diktátorokkal könnyebb üzletelni, mint Bolsonaroval?

Nyitókép: MTI/EPA/Greenpeace Brazil/Victor Moriyama

Iratkozzon fel hírlevelünkre