A település névadójáról készült szobrot avattak Szentimrefalván

Szent Imre emléke máig összeköti a nevét viselő települések lakosait – mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Veszprém megyei Szentimrefalván a Szent Imre-szobor avatása alkalmából tartott ünnepségen.

A politikus úgy fogalmazott: Imre herceg Árpád-házi királyfi volt, akit uralkodásra és a magyar állam megerősítésére készítettek fel, ebben azonban korai halála megakadályozta. A szobor olyan fiatalembert formáz, akiről hihető, hogy képes uralkodni.

Az Országgyűlés alelnöke felidézte: Szent Imre 24 esztendős volt, amikor egy állítólagos vadászbaleset áldozata lett.  A pozsonyi csatát követő 130 esztendőben sikerült távol tartani az ellenséget a fejedelmeknek, ennek a történelmi helyzetnek az örököse lehetett volna Szent Imre herceg.

Az Árpád-házi királyfit tudatosan nevelték az uralkodásra, élete első hét évében édesanyja gondoskodott róla, majd Gellért püspök nevelte hét esztendeig, végül István király tanította hét évig. Már a koronázásra készültek, amikor érkezett a hír a balesetről – mondta Lezsák Sándor.

Zalavölgyi László, Szentimrefalva független polgármestere arról beszélt, hogy a Szent Imre nevét viselő tizenegy település közül egy híján valamennyi delegáció jelen van. Arra is kiért, hogy a szobor a Lakitelki Népfőiskola ajándéka.

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője összmagyarsági ünnepnek nevezte a rendezvényt, amelyen határon túli magyarok is részt vesznek. Hangsúlyozta: történelmi hagyományaink és hitünk megőrzése tette lehetővé, hogy megtartsuk magyarságunkat.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke szerint az ünneplő települések felismerték az összetartozás erejét.

A katolikus templom szomszédságában álló, bronzból készült Szent Imre-mellszobor Lantos Györgyi alkotása.

Forrás: MTI    Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Iratkozzon fel hírlevelünkre