Berki Krisztián Horváth Csaba nyomdokaiba lépett

Berki Krisztián ingyenes közlekedést ígért a budapestieknek, de nem a celebből politikussá avanzsált megmondóember az első, aki ezt a bukásra ítélt kampányt választotta.

Még sokan emlékszünk arra, amikor 2010-ben Horváth Csaba, a szocialisták akkori főpolgármester-jelöltje is hasonló ígéretekkel kecsegtette a budapestieket – legalábbis erre lehetett következtetni zavaros mondataiból.

„2013-tól díjmentessé tesszük a díjmentes közösségi közlekedést” – hangzott az ominózus kijelentés. A megoldást az általa bevezetni kívánt Budapest-kártya jelentette volna –, mert a díjmentesség nem egyenlő az ingyenességgel.  Ezt az ígéretet nem csak a választáson elinduló ellenfelei, de az összes többi párt is elutasítással fogadta, Horváth Csabán kívül mindenki felismerte az ötlet komolytalanságát és irrealitását.

A történelem ismétli önmagát, idén Berki Krisztián állt elő az ötlettel: ingyenes tömegközlekedést Budapesten!

Mi lehetne fontosabb Budapesten, hogy a lehető leggyorsabban és legjobb körülmények között jussunk el A-ból B-be? Az még rejtély, hogy a közlekedés gyorsaságát és minőségét hogyan javítaná a bevétel-kiesés, de biztosak vagyunk benne, hogy a magyar celebnek erre is van egy terve.

Mint mondta, feleségével együtt rá vannak kényszerítve, hogy robogóval járják a várost – bárhol is legyen az összefüggés az ingyenes bérlettel.

A kiesett bevételt vélhetően a turistákból és a vidéki látogatókból nyerné vissza – hiszen kijelentette, hogy a turistáknak és azoknak, akik ritkábban jönnek a fővárosba, megemelné a fizetendő díjakat.

Ha nagyon szeretnénk, még a turistákra vonatkozó díjemelést megpróbálhatjuk megérteni, de a Budapestre látogató honfitársainkra vonatkozó negatív diszkriminációnak még keressük az értelmét – és a budapesti lakosoknak szánt vonzerejét.

A magyar főváros tömegközlekedésének díja nem éppen első egy budapesti lakos életében, de megnyugtató, hogy Berki Krisztián még az irracionális célokat sem tartja lehetetlennek – kár, hogy a fővárosi lakosok valódi igényeivel nem ért rá foglalkozni.

A celeb jelölt Horváth Csaba nyomdokaiba lépett, s az akkor megbukott és nevetségessé vált kampányt ismét előhúzva várja a csodát… 

 

Kiemelt képünkön Horváth Csaba, akkor még az MSZP főpolgármester-jelöltjeként pártja kongresszusán a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. február 16-án. Fotó: MTI, Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre