Átadták a Bujtor István-díjakat

Bujtor Balázs, Lutter Imre fesztiváligazgató, Janisch Attila filmrendező zsűrielnök és Kiss László fesztiválalapító a zsűri társaságában adta át a X. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjának díjait. A fődíj az egymillió forintos összdíjazás mellett a kategóriánként elnyerhető Bujtor István-díj, amely Bujtor saját hajóját, a Tamangot ábrázolja, s amelynek megalkotására Árvay Zolta képzőművészt kérték fel a szervezők.

Bujtor Balázs hegedűművész, Bujtor István fia is részt vett az ünnepélyes díjátadón Balatonszemesen. Bujtor István életműve nyomán a titok, a bűnügy, a rejtély, a humor és kacagás, az emberi élet és a költészet volt az alapja az elmúlt egy év izgalmas játékfilmjeinek, dokumentumfilmjeinek, animációs alkotásainak, versklipjeinek és kísérleti alkotásainak, amiket most első kézből láthatott a néző. 106 benevezett hazai és külföldi film közül 53 izgalmas alkotás került be az idei versenyprogramba, ezeket vetítették a fesztiválon. A filmes alkotókkal két előadóművész, Lutter Imre fesztiváligazgató és Takács Bence tévés műsorvezető beszélgetett a filmes blokkok után. A fesztivál védnöke Bujtor Judit volt, és a különleges programokra több ezren voltak kíváncsiak.

A győztes játékfilm az Apám szíve

A játékfilmek közül az Apám szíve című alkotás győzött, Fazekas Máté Bence rendező, Osváth Gábor producer és a Filmfabriq Kft. filmje. A történetben a főhős, hogy visszaszerezze volt feleségét, elhatározza, hogy szívrohamot imitál, amihez fia segítségét kéri, aki nem hajlandó részt venni az őrült tervben. A film a tartalom és a forma, a rendező és színész együttműködésének tökéletes összhangjáért, az emberi kapcsolatok árnyalt mélységének és összetettségének érzékeny ábrázolásáért, valamint a dráma és humor egyensúlyának megteremtéséért érdemelte ki az elismerést. A zsűri kiemelte: az alkotás humanista szemléletében és elegáns humorában is méltó Bujtor István emlékéhez.

Színészi különdíjat kapott az Apám szívében nyújtott alakításáért Trill Zsolt, egyszerre abszurd és drámai szituációban lévő karakterének hiteles és összetett megformálásáért. 

Dokumentum- és ismeretterjesztő filmek győztesei

A dokumentum- és ismeretterjesztő filmek között egy magyar és egy svájci film nyert. Mano Khalil svájci rendező és a Frame Film alkotása, a Hafis & Mara, a svájci-libanoni származású Hafis Berschinger, valamint hűséges felesége és társa, Mara történetét mutatja be, 53 évnyi házasság tükrében – öregségről, búcsúzásról és az elveszett álmokról. 

A kategória másik győztese Hajdu Mariann filmje, a Mindig elől, amelynek gyártója a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A film a halálos betegségével szembenéző, de a túlélésbe vetett hitét nem feladó, példaadóan erős jellemű fiatalember érzékenyen megjelenített és mélyen átélhetővé tett ábrázolásáért, valamint a főszereplő és a filmkészítő őszinte együttműködésének megteremtéséért kapta meg a Bujtor István-díjat. 

A versfilmes kategória győztese Tóth-Benedek Ernő

A versfilmes kategória győztese Tóth-Benedek Ernő filmes versmondó lett, aki Zalán Tibor Elsüllyedt szonettek című különleges hangulatú és ritmikájú versét egyszerű eszközökkel, asszociatív, a verset egy másik nyelvi közegben pontosan közvetítő filmes adaptációjáért vette át a fődíjat. A versfilmek között különdíjat vehetett át Ledő Barnabás Kísértet című, Weöres Sándor azonos verse alapján készített filmje, amit a költészetet és a képzőművészetet ötvöző, eredeti megoldású és hangulatú kivitelezésért jutalmazott a zsűri. 

Különdíjak is záporoztak

A kísérleti film kategóriában a filmfesztivál egyik legegyénibb hangvételű, legeredetibb szemléletű filmjének elkészítéséért Kizlinger Lilla: Ó Superman, I love You című alkotásáért, míg a legigényesebb animációs filmjének elkészítéséért Tóth Roland Béla című alkotása kapott különdíjat.

Speciális Bujtor-díjat kapott a Duna Műhely Alapítvány – Buglya Sándor és Péterfy Andrásproducerek: a dokumentumfilmes műfaj mint a filmművészet történelmi, történeti és társadalmi szempontból is egyik legértékesebb műfajának életben tartásáért, a filmfesztivál több kiváló dokumentumfilmjének létrehozásáért, az értéket teremtő produceri tevékenységért.

Rendezői különdíjat kapott dokumentumfilm kategóriában Hajdu Beáta és a Színház- és Filmművészeti Egyetem Kalap, kabát című filmje. A legjobb portréfilm különdíja Varga Árpád Zsolt: A Születés jogán című alkotása.

A zsűri soraiban helyet foglalt Janisch Attila Balázs Béla-díjas filmrendező, Érdemes művész, zsűrielnök, Kalász József rendező, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Kiss László Csokonai-díjas rendező, a Latinovits Emlékmű Alapítvány kuratóriumi elnöke, Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművész, Verebes Linda színművész és Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke. 

 

Kiemelt képünkön a díjazottak. Forrás: Facebook, a fesztivál hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre