A Gospel nemzetközi ünnepe minket is vár

A hazai és külföldi gospel zenészek szakmailag is mérvadó találkozóját, mely valódi értékeket közvetít, és sajátos színfoltja a hazai fesztiváléletnek, tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Solymáron. Az esemény augusztus 24-én 15:00 órakor kezdődik a Templom téren.

Az idei zenei találkozón olyan külföldi és hazai előadók lépnek fel, akik vagy a gospel, vagy a CCM (contemporary christian music) műfajában maradandót alkotnak. A fellépők között találjuk Shammak csapatát egyenesen Nigériából, de kiemelendő a Black Gospel Star produkciója, akik Hollandiából érkeznek a XIX. Nemzetközi Gospel Fesztiválra.

Shammak művésznéven ismerjük Nigéria magyarországi diáknagykövetét, Samuel Akinolát, aki magát egyszerűen csak nigériai énekesnek definiálja. „Szülőföldjén már gyerekkorában, 9 évesen csatlakozott a helyi templomi gyerekkórushoz. A zenei vezető azonnal felismerte Sam zenei tehetségét, és a muzsika iránti szenvedélyét, így hamarosan a vezető szólisták egyike lett, és számtalan dalt jegyezhetett” – tudjuk meg a fesztivál közösségi oldaláról.

A Black Gospel Star vezetője a sokoldalú „Blackrockstar”, más néven „Urban Rock Artist” rock előadói karrierje mellett – Rivelino Rigters névvel – írással és tehetségkutatással is foglalkozik. Énekes-dalszerzőként 2002 óta szólóban és a RIVE nevű együttesével is világszerte fellépett már, többek közt Spanyolországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Afrikában, az USA-ban, Németországban és Hollandiában.

Kiskora óta nagy érdeklődést mutatott az életstílus, divat és zene iránt. Karizmatikus megjelenésével azonnal megragadja a közönséget. A gospel világában kórusénekesként kezdte zenei pályafutását. Első együttesét misszionárius barátaival alapította 19 évesen, ezzel párhuzamosan egy hiphop formációban is dolgozott, ezek után egy évig a Ronduit Gospel Choirban énekelt, majd „Rivelino” néven indított szóló karriert.

Afrikában 3 évig aktívan részt vett a World Vision szervezet tevékenységében, melynek keretein belül HIV-fertőzött és éhező gyermekeket tanított zenélni. Mindezek által a fiatalokban megnyitotta a zene, a költészet és a tánc kapuit, melyeken átlépve sokkal színesebben tudják kifejezni érzelmeiket.

Felsorolás szintjén az egész estés, illetve délutáni programot gazdagítják még:

a lengyelországi Sienna Gospel Choir, a Szegedi Ökumenikus Gospel Kórus, a kiskőrösi Gospel Sasok, a soproni Kalimba Gospel Gyerekkórus, a miskolci Fráter Kórus, valamint az Eucharist Zenekar.

A nyár végi zenei esemény igazi feltöltődést ígér azoknak, akik szeretik a jó muzsikát, amely tekintetünket képes a mindennapi dolgok nehézségei fölé emelni, hogy megláthassuk a lényeget, amelyért mindig érdemes hálát adni. Ehhez mindig jól jön egy-egy klasszikus gospel ének. Ahogyan az idei külföldi fellépők között hallható varsói Siena Gospel Kórus is vallja:

„Az evangéliumba vetett hitünk a következőképpen foglalható össze: keressük az örömet és az erőt, hogy felvértezve állhassunk szemben a mindennapok küzdelmeiben, énekelve a megosztottságról és az emberi gyengeségekről”.

Forrás: Nemzetközi Gospel Fesztivál Facebook oldala; Fotó: Barcsik Géza

Iratkozzon fel hírlevelünkre