Marty Sampson, a Hillsong dicsőítésvezetője megrendült a hitében

Nem az első eset, amikor sokak által ismert és elismert emberek egyszer csak meghökkentik a közvéleményt új, a korábbival ellentétes nézetükkel. Különösen reflektorfénybe kerül, amikor egy keresztény influenszer tagadja meg hitét, amelyért azelőtt tűzön-vízen keresztülment volna. Sajnos a keresztény könnyűzene dicsőítésvezetői között is akad olyan, akik nem tud a továbbiakban mit kezdeni a hittel, mert nem Isten örök Igéjébe kapaszkodik – véli a népszerű keresztény rockzenekar, a Skillet frontembere a "Mi történik a kereszténységben?" kezdetű bejegyzésében.

Marty Sampson – aki számtalan dallal gazdagította a keresztény könnyűzenei kincsestárat a Hillsong Worship, a Hillsong United, a Delirious vagy a Young&Free formációk társszerzőjeként – a múlt héten bejelentette, hogy úgy látja, elveszti keresztény hitét. Hozzátette: ez a gondolat nem zavarja igazán – idézi a Relevant Magazine a Sydneyből származó zenészt, aki a Hillsong Gyülekezetben az 1990-es évek végén kezdett el dicsőítést vezetni, de már korábban is szerzett a keresztény közösségnek dalokat.

A hitében megingó keresztény dicsőítésvezető jelenlegi állapotát – bármilyen meglepőnek is tűnik – saját bevallása szerint békésnek éli meg a világgal. Kételkedését egy pillanatig sem rejti véka alá az idézett bejegyzésében, inkább egyfajta hitehagyó coming out-ként éli meg, amikor nyíltan beszél róla. Persze lelkivilágának őszinte megfogalmazásából nem következik egyértelműen annak igazságtartalma, sokkal inkább egy belső lelkiállapot kivetülésének fogható fel.

A tudomány mindent felülíró, a hittel ellentétesnek vélt új világnézete miatt a kereszténységet már csak egy vallásként látja a többi között. Úgy gondolja, hogy az őszinte szeretet és a teljes megbocsátás mindig érvényes, függetlenül attól, hogy miben hisz az ember. Olyan, mintha esne az eső, vagy amikor felkel a Nap.

Marty Sampson azután jelentette be a hit terén bekövetkező fordulatát, miután Joshua Harris híres keresztény író a Facebookon bejelentette, hogy jelenleg nem tartja magát kereszténynek. A 777 úgy tudja, hogy a Búcsú a randevúktól című, hazánkban is népszerű keresztény könyv szerzője, volt lelkipásztor most már az LGBTQ közösséget támogatja.

John L. Cooper, a népszerű keresztény rockzenekar, a Skillet frontembere a hittagadó esetekre úgy reagált, hogy az egymás és Isten Igéje iránti hűségből és felelősségből fakadóan szólnia kell azokhoz, akik ugyanabban hisznek, mint ő. Az énekes szerint a keresztény egyháznak általánosságban nem szabadna “a dicsőítésvezetőket és gondolati vezetőket vagy influenszereket… fontossá tennie” – idézi Coopert a 777.

John L. Cooper, a népszerű keresztény rockzenekar, a Skillet frontembere. Fotó: Andrea Friedrich/Redferns

A Skillet frontembere nem érti, hogy a hitüket elhagyó influenszerek miért nem alázatosabbak, és miért osztanak még ekkor is tanácsokat az őket követőknek, amikor éppen azt sem tudják éppen, hogy merre tartanak. Cooper rámutat, hogy a jó tanácsokként osztogatott nézeteket Istenen kívül még senki nem ajánlotta föl az embereknek rajta kívül. A “jobban akarok szeretni másokat, mint saját magamat” vagy az “oda akarom fordítani a másik orcámat is” jellegű elveket isteni mérce szerint határozták meg számunkra.

Ha Isten Igéjének igazsága lett volna az első helyen, és nem az ilyen kiemelt pozícióba emelt influenszerek, akkor az igazság útján lehetne haladni, nem pedig az érzelmek vezette ingoványos ösvényen – érvel Cooper. Az énekes hozzáteszi:

“Esedezve kérlek benneteket, hogy amíg az Evangélium fontosságát keresitek, NE engedjétek, hogy kreatív módokon átformáljuk Isten szavait kultúránk képére, elnyomva a kényelmetlen igazságokat, hanem inkább kapaszkodjunk még szorosabban Isten élő Igéjének horgonyába. Mert Ő NEM változik” – írja.

 

Forrás: Relevant Magazine, 777blog.hu; Kiemelt fotó: Relevant Magazine

Iratkozzon fel hírlevelünkre