Ne gondoljuk, hogy megússzuk a klímaváltozás problémáit!

A parókia.hu számolt be napjaink egy igen releváns témájában tartott beszélgetésről. Kodácsy Tamás, az Ökogyülekezeti Mozgalom elnöke az idei Csillagpont Fesztiválon beszélt a klímaválságról, a globális tendenciákról és az ezekre adható keresztény válaszokról.

Talán nem sokan találkoztak ezidáig az ökoteológia fogalmával, amely az Istenről szóló ismeretet az ökológiai krízis és a klímaváltozás kontextusában vizsgálja. A fogalom az 1960-as évekből eredeztethető, amikor néhányan felismerték a kereszténység szerepét Földünk megóvásában – mondta el Kodácsy Tamás. 

Mind a kormányzatok, mind a tudományos világ egyetért abban, hogy a Föld teljes mértékű kiszipolyozása zajlik jelenleg, amely ezáltal szinte élhetetlenné vált. Mi, magyarok „csak” háromszor, de az USA-ban tízszer annyit fogyaszt a lakosság, mint amennyit a termőföldek újratermelhetnek. 

Sok olyan természeti katasztrófa sújtja Földünket, amely például a pazarló energiafogyasztásnak is „köszönhető”, ilyenek például a tornádók, melyeket így „természetellenes katasztrófáknak” is hívhatunk manapság – világított rá a mozgalom elnöke. 

2016-ban életbe lépett a párizsi egyezmény, melynek célja az volt, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 2050-ig ne legyen több, mint másfél Celsius-fok. 

„A kitűzött másfél fok komoly eredmény lehet, ennek eléréséhez a 2010-ben megállapított értékekhez képest 45 százalékkal kell csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez nemcsak az üzemanyagokra érvényes, hanem a víz, a fűtés használatára is – az egész gondolkodásunkat kell megváltoztatnunk fogyasztóként és termelőként.”

Kodácsy Tamás a klímaválságból adódó ökobiznisz dilemmájára is felhívta a figyelmet, melynek lényege, hogy 

a különféle ipari nagyvállalatok, magáncégek, kisebb vagy nagyobb beruházások visszaélnek az ökológiai krízisre érzékeny politikával és kommunikációval.

Talán éppen emiatt sokszor a keresztények is kiábrándulnak a környezetvédelemből, az ökoteológiát feleslegesnek bélyegezve. A mozgalom elnöke ezzel kapcsolatban Ézsaiás könyvéből idézve elmondta, „Ézsaiás gondolatvilágában komoly szerepet kapnak az ígéretek.

Kozmikus szövetséget lát Istennel, amelyet ha a mohósággal felbontunk, a következmény mindig az Istentől való elfordulás és káosz lesz.

A 24. részben leírja, hogy a föld teljesen elpusztul, mert az emberek gyalázatossá tették a világot, megszegték a törvényeket, megmásították az örök szövetséget.”

Kodácsy Tamás szerint a klímaválsággal kapcsolatosan van ok a reményre, hiszen az ökoteológia vallja, hogy a Biblia minden emberi valószínűséget felül tud írni az isteni reménységgel. Életünkben fontos szerepet kell játszania a mértékletességnek, tudatos vásárlókként csak valós szükségleteink kielégítésére kellene törekednünk – ha valami elromlik, ne dobjuk ki rögtön, hanem törekedjünk annak megjavítására. 

Meg kell vizsgálnunk, hogyan közlekedünk, mit eszünk, hogyan gondolkodunk a technikai eszközökről, hogyan takarékoskodunk a vízzel, mennyi műanyagot használunk, szelektíven gyűjtjük-e a szemetet.

Példaként álljon előttünk Krisztus mértékletes, másokra odafigyelő életmódja, aktív és cselekvő élete.

A teljes beszámoló a linkre kattintva olvasható. 

 

Kép forrása: unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre