A Szigeten folyamatosan járőröznek a helperek

A Sziget Fesztiválon közel félmillió ember vesz részt, de hogy lehet ekkora tömegben kiszúrni, ha valaki rosszul lesz? A Helperek egyesületének alelnökét, Kupsza Pétert kérdeztük.

A Sziget Fesztivál már 1993 óta töretlenül birtokba veszi az Óbudai-szigetet augusztusban. Európa egyik leghíresebb fesztiválja „Diáksziget fesztiválként” indult a kilencvenes évek elején, és ugyan a név többször is változott az évek során, a helyszín változatlan maradt.

A világ minden részéről érkeznek fiatalok – és kevésbé fiatalok – hogy láthassák a fellépő világsztárokat. Idén olyan nevek érkeznek a Szigetre, mint Ed Sheeran, Florence + The Machine, Foo Fighters, Post Malone és Macklemore.

Egy lány hullahopp-karikázik a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 8-án. – MTI/Sóki Tamás

A tavalyi évben 565 ezren fesztiváloztak a Szigeten, akiknek több, mint a fele külföldről érkezett, őket főként a line-up vonzza a fesztiválra. Emellett a Sziget ára is vonzó tényező számukra, mert ugyan korántsem számít olcsónak, de a nyugat-európai fesztiválok még mindig magasan fölé lőnek az árakkal. Az elmúlt években több, mint 100 országból érkeztek résztvevők, ezek alapján nem véletlen, hogy Budapesten az augusztus a turistaszezon hónapja.

Akik vigyáznak a fesztiválozók egészségére

A Szigeten az egyik legnagyobb felkészültséget az egészségügyi bázis működtetése igényli. A Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesületének alelnökét, Kupsza Pétert kérdeztük a fesztiválon végzett munkájukról. Az egyesület önkéntesei, a helperek folyamatosan járják a Sziget területét, hogy megelőzzék a baleseteket, és ha kell, segítséget nyújtsanak.

Lányok nyilvános üzeneteket olvasnak a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 8-án. – MTI/Sóki Tamás

„Komoly felkészültséget igényel egy egészségügyi bázis a fesztiválon. Többen már csütörtök óta kint vagyunk, és ma már teljes létszámmal, 450 önkéntessel vagyunk jelen” – mondta a Vasarnap.hu-nak Kupsza Péter.

De mi kell ahhoz, hogy valaki helper lehessen? Mint kiderült, első körben csak egy feltételnek kell megfelelni.

„Mi egy nagyon nyitott társaság vagyunk, egy kikötésünk van: az első fesztivál kezdetéig, ami idén a Volt fesztivál, a jelentkezőnek be kell tölteni a 16. életévét. Ha ez az egy teljesül, bárkit szívesen látunk a csapatunkban” – válaszolta az egyesület alelnöke.

MTI/Mónus Márton

Az önkéntes járőrök 

Nagyon sokféle munka van, amit mi el tudnak végezni az önkénteseik az egészségügyi bázison. Az elsősegélynyújtó járőrök háromfős csapatokban járják a fesztivált, elsősegély-felszereléssel, GPS-szel és rádióval. Az ő feladatuk, hogy megelőzzék a baleseteket, illetve az egészségkárosodásokat, és ha szükséges, a helyszínen ellássák a kisebb-nagyobb sérüléseket.

Leggyakoribb esetek a fesztiválokon mindig az úgynevezett kistraumák: kibicsaklott boka, horzsolások, kisebb sérülések. A maguk közt „fesztivál-szindrómának” nevezett tünetcsoport is igen gyakori, amely a nap, por és az esti hideg együttes hatásából tevődik össze, és szemgyulladással, illetve torokfájással jár.

A spanyol Sol Pico csoport Halab című előadása a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 8-án. – MTI/Balogh Zoltán

„Az alapvető divízióink a járőrök. Számukra egy háromhónapos képzéssel indul a felkészítés, amely már márciusban kezdetét veszi. A komplex képzés végén – ahol a kommunikációtól az újraélesztésig mindent elsajátíthatnak – egy komoly vizsgán kell átmenniük.”

Kupsza Péter kiemelte, hogy nagy nehézséget jelent számukra az a sok eszköz, amivel fel vannak szerelkezve – a gyógyszerektől elkezdve tábori ágyakig.

A járőrök ugyan tanulnak újraélesztést is, de mint azt elmondta, a járőröknek még nem kellett senkit újraéleszteniük a munkájuk során. Az ilyen esetekre van a motoros csapat, akik a fesztivál területén jóval gyorsabban érkeznek a beteghez, mint a gyalogos járőrök vagy akár a mentőautó.

Fiatalok fotózzák magukat egy hullámos, torzító tükörben a 27. Sziget fesztiválon az óbudai Hajógyári-szigeten 2019. augusztus 8-án. – MTI/Balogh Zoltán

„Arra már volt példa, hogy a motorosnak újraélesztést kellett végrehajtania. Pár évvel ezelőtt a rendezvényen egy középkorú férfi kapott infarktust, akit sikeresen újraélesztették. A járőrök ilyenkor a helyszín biztosításában segítik a motoros vagy a mentős munkáját” – tette hozzá az egyesület alelnöke.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Iratkozzon fel hírlevelünkre