Ciprus ötezer migráns átvételére kérte az uniós tagállamokat

Ciprus ötezer menedékkérő átvételére kérte a többi európai uniós tagállamot amiatt, hogy az országba egyre nagyobb számban érkeznek illegális bevándorlók – derült ki Konsztantinosz Petridesz ciprusi belügyminiszter segélykérő üzenetéből, amelyet az Európai Bizottságnak és több tagországnak küldött, s amelybe hírügynökségek szerdán betekintést nyerhettek.

„Be kell vallanom, hogy a lehetőségeink és a forrásaink már rég kimerültek, és ezzel azt kockáztatjuk, hogy nem tudunk segíteni azoknak, akik valóban védelemre jogosultak”

– írta hétfői keltezésű levelében a belügyi tárca vezetője.

Minderről elsőként a Politico című brüsszeli lap számolt be.

Az unióban a népességhez viszonyítva a 850 ezer lakosú szigeten terjesztették be a legtöbb menedékkérelmet 2018-ban.

Az EU statisztikai hivatala (Eurostat) szerint tavaly 7610 ember folyamodott ilyen kérvénnyel a szigetország hatóságaihoz, 70 százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. A menedékkérők csaknem egynegyede szíriai állampolgár.

Petridesz arról számolt be levelében, hogy 2019 első felében mintegy hétezer további illegális bevándorló érkezett a sziget görögök lakta felére a szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság felől vagy közvetlenül Törökországból tengeri úton.

Tavaly összesen több mint 580 ezren nyújtottak be menedékkérelmet az EU-ban.

Az Európai Bizottság (EB) szerdán megerősítette, hogy megkapták a ciprusi belügyminiszter levelét. Az uniós végrehajtó testület egyben rávilágított, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és már jelentősen kiszélesítette a Ciprusnak szánt támogatást.

„Az Európai Bizottság és az uniós ügynökségek készen állnak szükség esetén további segítséget nyújtani”

– tette hozzá a brüsszeli szóvivő.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre