Havas Boldogasszony ünnepe

A Magyar Katolikus Lexikon Havas Boldogasszony ünnepét a római Santa Maria Maggiore-bazilika dedikációs ünnepnapjának jelöli meg.

A templomot III. Sixtus pápa építtette az efezusi zsinatot (Kr. u. 431) követően – az Istenanya tiszteletére. Ez az első, Szűz Mária tiszteletére szentelt templomunk. Felszentelése Jeromos Martyrologiumhoz köthető, aki augusztus 5-re rendelte azt el. Később, 1568-ban V. Pius vette fel az ünnepet a Római Kalendériumba.

Fotó: pixabay.com 

A legenda szerint maga Szűz Mária jelölte meg, hogy Rómában hová építsék a templomot és mely nap tiszteletére szenteljék fel. A 4. században, Liberius pápa idejében egy Giovanni nevű gazdag római patrícius és felesége elhatározták, hogy minden vagyonukat Máriának ajánlják fel. A Szent Szűz álmukban megjelent és arra hívta őket, hogy azon a helyen, amelyet másnap, azaz augusztus 5-én hó borít majd, emeljenek templomot a tiszteletére. A házaspáron kívül Liberius pápának is megjelent a Szűzanya és számára is megjelölte, hogy hol építsék a templomot.

Valóban, azon a forró augusztusi napon hó hullott az Esquilinus domb tetejére. Így felépült az a templom, amelyet később az átalakítások következtében bazilika rangra emeltek. A néphagyomány szerint a rómaiak minden évben virágszirmok hullatásával emlékeznek a 358-ban történt csodára.

Magyarországon is több templomot szenteltek ezen ünnep és Mária tiszteletére, mint például Budapest-Krisztinavárosban, Esztergomban vagy Szeged-Alsóvárosban is találni Havas Boldogasszony templomot.

Forrás:

Magyar Katolikus Lexikon

magyarkurir.hu