Az abortusz legalizálását tervezi az új-zélandi kormány

Az abortusz legalizálását tervezi az új-zélandi kormány egy átfogó jogi reform keretében, a művi vetélést egészségügyi kérdésként akarja kezelni hétfői bejelentése szerint.

A szigetországban az abortuszt jelenleg csak abban az esetben lehet törvényesen elvégezni, ha az anya életét, fizikai vagy szellemi egészségét mentik meg vele. Az eljárást két orvosnak vagy konzulensnek kell jóváhagynia.

Az új törvénytervezet szerint – amelynek első vitája csütörtökön lesz a wellingtoni parlamentben – a terhesség 20. hete előtt az anyának nem kellene alávetnie magát az eddig kötelező vizsgálatoknak, a 20. hét után pedig egy gyakorló orvosnak kellene igazolnia, hogy az abortusz szükséges.

„Az abortusz az utolsó olyan orvosi eljárás Új-Zélandon, amely bűncselekménynek számít. Ideje ezen változtatni. Az új törvénnyel felzárkózunk sok más fejlett országhoz” – jelentette ki Andrew Little igazságügyi miniszter a tervezet expozéjában.

A tervezet most egy szakbizottság elé kerül, amely társadalmi vitára bocsátja azt. A parlamentben a képviselők lelkiismereti alapon szavazhatnak majd róla, nem kell igazodniuk pártjuk álláspontjához.

A tervezet bírálói szerint így sem elég liberális, mert sem a nemi erőszak nem teszi jogossá az abortuszt, sem az a tény, hogy az anya nem lesz képes felnevelni a gyerekét. Az ALRANZ nevű jogvédő csoport azt mondja: a tervezet sokkal jobb, mint a jelenlegi szabályozás, de nem lesz olyan jó, mint amilyen lehetne.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre