Összefogáspártiból külön induló – Lukácsi Katalin próbálkozik Szolnokon

Úttalan útkeresés Lukácsi Katalin szolnoki polgármester-jelöltsége...

Lukácsi Katalint talán úgy jellemezhetnénk politikusként, mint aki fejvesztve rohan egyik pártból a másikba, csak hogy hírnévre tegyen szert. Mióta 2019. július 22-én bejelentette, hogy indul a szolnoki polgármesteri székért, szinte napi szinten borzolja a kedélyeket Budapesttől Szolnokig.

Lukácsi Katalin. Fotó: Glazer Attila 

Főhősünk a kezdetekben, 2010-ben még az MDF támogatásával országgyűlési képviselőjelöltként próbál a közéletben helyet kapni, majd kereszténydemokrata elveket vallva, a Fidesz támogatásával független képviselőként indul szülőfalujában, Jászjákóhalmán a helyhatósági választáson. Politikai párton belüli szerepvállalását 2011-ben, a KDNP-ben kezdte, de a közvélemény csak akkor figyelt fel rá, amikor 2017-ben – erőteljes liberális sajtóvisszhang mellett – kilépett a pártból.

A Miniszterelnökség által életre hívott Kőrösi Csoma Sándor Program 2016-os izraeli képviselőjénél ez után következett be a pálfordulás: nem tudott egyetérteni a kormánypártok álláspontjával a CEU-ügy tekintetében és a Népszabadság körül keletkezett vitában. Ezt követően került át a baloldalra, és lett nagyhangú szószólója az általa indított, „Viszlát, kétharmad!” nevű kezdeményezésnek. Napjainkban a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaként tevékenykedik.

Egy szó mint száz, az átváltozás mestere az idei önkormányzati választások szolnoki baloldali jelöltje.

Lukácsi teljes meggyőződéssel vallja hivatalos közösségi oldalán: „Nem vagyok egyedül. Mögöttem áll a Szolnoki Többség. De talán helyesebb azt mondanom, hogy mellettem áll”. Viszont épp aznap, amikor bejelentette, hogy indul a szolnoki polgármesteri címért, sajtóinformációk szerint az ellenzékiek közti nézeteltérés Lukácsi elleni feljelentéssé fajult, amit a helyi szocialisták és jobbikosok indítottak.

Ez a lépés arra enged következtetni, hogy valóban Lukácsi Katalin mögött állnak ellenzéki társai, de nem feltétlenül támogatólag…

Ezt a helyzetet még inkább súlyosbítja, hogy a szolnoki előválasztásról szóló ellenzéki egyeztető gyűlésre – amit maga Lukácsi kezdeményezett – azért nem kerülhetett sor, mert a Budapestről érkező Lukácsi Katalin-féle munkacsapat nem érkezett meg az első időpontra július 31-én, ugyanis vonatbaleset akadályozta az utazásukat. 

 

forrás: Facebook 

A későbbiekben további lehetséges időpontokról is egyeztettek a helyi ellenzéki pártok képviselőivel, de megállapodniuk már nem sikerült. Lukácsi Katalin a hivatalos közösségi oldalán még közzé is tette az ellenzéki Győrfi Mihállyal folytatott levelezését azért, hogy mentse a bőrét – bár ez a próbálkozás nem igazán mondható sikeresnek.

forrás: Facebook 

A levelezésből is jól látható, hogy Szolnokon a Lukácsi Katalin-féle baloldali összefogás nem vezetett sikerre. 

Lukácsi Katalin helyzetét az sem könnyíti, hogy a Szolnoki Többség saját közösségi oldalán közzétett bejegyzésben találóan felteszi a kérdést: „Kinek a jelöltje?”. A szerző sorra veszi a felmerülő válaszokat, de mindegyiknél legalább egy közös: nem ismeri el saját jelöltjének sem a Mindenki Magyarországa Mozgalom miután Lukácsi nyíltan gyalázta Márki-Zay Pétert –, sem a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, sem a Momentum és végül a Jobbik sem. 

Miután bejelentette indulását, a szolnoki ellenzéki szavazók közül is sokan kritikával illették Lukácsit. A korábban minden téren minél szélesebb ellenzéki összefogást sürgető aktivistát éppen a beállt fordulat, azaz a különutas politika miatt vonják kérdőre. Facebook-oldalán többen felrótták neki, hogy az ellenzéki pártok szolnoki szervezetei már megállapodtak, indulásával pedig megbontja az egységet, illetve „keresztbe tesz” az összefogást létrehozó pártoknak. Egy hozzászóló úgy fogalmazott: „nem értem, hogy miért indul el a polgármesterségért, amikor nincs teljes összefogás ön mögött. Úgy tudtam, hogy az MMM (Mindenki Magyarországa Mozgalom a szerk.) azért van, hogy elősegítse a közös ellenzéki jelöltek megtalálását, segítse létrejönni az ellenzék összefogását. Most pedig úgy tűnik, hogy csak a széthúzást fokozzák”.

Arra utalva, hogy Lukácsi csak a közelmúltban költözött a megyeszékhelyre, egy hozzászóló izgalmas párhuzamot vont: mint írta, ez a helyzet olyan, mint amikor a kabai Bangóné Borbély Ildikó Csepelen akart polgármester lenni. Más arról írt, hogy a mozgalmár nem szolnoki, nem ismeri a helyi problémákat, és semmiféle kapcsolódó képesítése sincs. Megint más a teljesítmény hiányát rója fel a jelölt-jelöltnek.

Egy pénteki bejegyzésében Lukácsi Katalin elismerte, hogy az elmúlt napokban adok-kapok zajlott a szolnoki ellenzék köreiben, gyakran személyeskedő felhangokkal ugyanakkor megerősítette elhatározását az indulás mellett.

A bejegyzésre reagálva egy szolnoki választó azt írta: „Ez süket duma, Katalin, most dobok egy hátast, menj a siratófalhoz, és dugj be egy cetlit, és írd rá, hogy bocsánatot kérek…” 

 

forrás: Facebook, 24.hu, azonnali.hu

Kiemelt képünkön Lukácsi Katalin egy budapesti tüntetésen szónokol 2018. április 14-én. Fotó: MTI, Balogh Zoltán.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre