Kristóf, az utazók védőszentje segítsen!

A szentek közbenjárásának kérdését nem egységesen szemlélik a különböző keresztény felekezetek. A katolikus felfogás szerint szentként tiszteljük azokat a korábban élt embertársainkat, akik életük során bizonyíthatóan Istennek tetsző életet éltek, és az egyház ezt meg is tudja róluk felelősen állapítani. A szentek kétséget kizáróan már eljutottak az égi hazába, és Isten határtalan szeretetében élnek. A barátaink ők, akik imádkoznak, könyörögnek értünk Isten trónjánál, hogy mi is elérhessünk ugyanabba a dicsőséges célba. Amikor felidézzük magunk előtt életüket, végső soron és leginkább Jézus Krisztus életükben megmutatkozó alakját csodáljuk. Amikor utazunk, bizalommal szemlélhetjük Szent Kristóf alakján keresztül, hogyan válhatunk Isten-hordozó emberekké.

Szent Kristóf az utazók védőszentje. Feltehetőleg az ő közbenjárására nem egy imameghallgatás is történt. De miért éppen utazásaink alkalmával kérhetjük az ő baráti közbenjárását Istennél?

A középkori legenda szerint Kristóf két lábon járó „kompos” volt: erős, magas termete révén a folyón átkelő emberek segítségére tudott lenni. Egy alkalommal azonban a gyermek alakban előtte megjelenő Jézus Krisztust kellett átvinnie a folyón. Kristóf meglehetősen megdöbbent, hogy a kis lurkó felnőtt embernyi súllyal nehezedett a vállára.

A legenda szerint Krisztus hordozója innen kapta nevét is, hiszen Kristóf: Christo foro, azaz Krisztus hordozó.

Nyaralásaink során képesek vagyunk nem egyszer annyira jól és önfeledten érezni magunkat, hogy ebben a harmonikus állapotban már Isten felénk irányuló szeretetéért is elfelejtünk hálát adni. Pedig a Gondviselő szüntelen körbevesz bennünket, és tudja, mire van szükségünk.

Szent Kristóf alakja legyen figyelmeztetőnk minden utazásunk megkezdésekor, hogy Istent ne felejtsük otthon a fiókban, hanem bárhova is megyünk, mindig az ő jelenlétében lehessünk. Így bármiféle utazási baleset is ér minket, akkor is a helyén lesz a szívünk. Természetesen ettől függetlenül még azért is fohászkodhatunk, hogy mindenféle karambol nélkül vészeljük át utazásunk perceit, óráit.

A Pécsi Egyházmegye honlapján található imádságot bátran elimádkozhatjuk, bármerre is indulunk:

Drága Szent Kristóf,
őrizz meg engem ma
minden utamon,
amerre járok!

Adj figyelmeztető jelet,
ha veszély közeleg,
hogy meg tudjak állni,
amíg az út biztonságos!
Légy mellettem
és vezess engem,
ha a látási viszonyok
hirtelen elhomályosulnak!

Vigyél el biztonságban
úti célomig,
ahogy Krisztust vitted
karod erős ölelésében! Ámen.

Forrás: pecsiegyhazmegye.hu;

Iratkozzon fel hírlevelünkre