Maradjunk még otthon a Földön!

A klímaváltozás kérdése újra és újra eleven, sürgősen megoldandó problémaként merül fel. Nem is sejtenénk, hogy egy törökországi nyaralás milyen gondolatokat ébreszt az emberben. Ballai Attila a Magyar Nemzet oldalán megjelent cikkét szemlézzük.

Ha valaki meg akarja tapasztalni, milyen is lehet a klímatudorok által vizionált, Földünket hamarosan elérő katasztrófa, annak elegendő a nyár folyamán egy dél-törökországi luxusszálloda vendégeként pár napot eltölteni.

Az emberek küzdelme a napernyőkért és ágyakért, az étkezések során kapzsi módon felhalmozott, végül az asztalon otthagyott ételmennyiség bizony a véget sejtetik.

– A Föld esetében hasonló lehet a tét – véli a szerző azzal a különbségtétellel, hogy míg egy üdülésről hazamegy az ember, és nem tapasztalja meg a mindennapokban ezeket az ádáz csatákat, addig a bolygó felesleges kizsákmányolása elől nem lesz hova, egy jobb helyre hazamenni. Emiatt a felelősségünk is nagyobb.

A kommunisták a javak szükségletek alapján történő elosztásában hittek – legalábbis az elv szintjén. Annyit azonban jól láthattak, hogy az embernek szüksége van önkontrollra. Ballai Attila

arra biztat minden „vörösből zöldre váltott, de túlélési javaslatait lila ködben megfogalmazó természetvédőt”, hogy jobban ismerkedjen meg a természettel, az emberivel is!

Jó lenne, ha nem külső kényszer, hanem belső késztetés alapján és valódi szakemberek segítségével tudná az emberiség – és benne mi magunk – az önmérséklet szükséges formáit gyakorolni, hogy még egy ideig az otthonunk lehessen a Föld. 

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: MN