Szentmise a legszebb katedrálisban

Ne csak hídon járók, hídépítők legyünk! – biztatta a jelenlévőket és ehhez kérte Isten közbenjárását Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a  –  hétvégéken a gyalogosok birtokába adott – budapesti Szabadság hídon első alkalommal, mintegy kétezer hívő részvételével megtartott szentmise főcelebránsa.

A legszebb katedrálisban vagyunk, ahol csak lehet lenni – Sajgó Szabolcs szavai a szentmise elején még jobban megadták az esemény emelkedett, mégis nagyon egyszerű és természetes alaphangját.

Sajgó Szabolcs a nem szokványos misehelyszín szimbolikájára építette szentbeszédét. Mint mondta: „a legnagyobb hídépítő, hídverő, az igazi pontifex maximus számunkra Krisztus, akiben leomlanak a kerítések, a falak, minden, ami az embert embertől elválasztja”.

A Szabadság hídról a Szabadság-szobrot és a Sziklakápolnát is jól látni. A szónok szerint a Gellért-hegy oldalában ékeskedő Sziklakápolna is a szabadság jelképe, hiszen az előző rendszerben befalazták, de a ’90-es változások után ez a fal nagyon gyorsan eltűnt. Ez is arra utal, mondta Sajgó Szabolcs, hogy minden szabadság záloga az annyiszor félreértett Isten.

Isten társnak, szerető teremtőtársnak alkotott meg minket, hogy megnyíljunk a szeretet szabadságára, hiszen szeretni csak szabadon lehet – tette hozzá a jezsuita szerzetes. Szabolcs atya javasolta, hogy a szentmise végén ki-ki gondolkozzon el azon, hogy szabadabbnak érzi-e magát. Ha igen, akkor valóban Istennel találkozott.

Forrás: Magyar Kurír

A különleges szentmise –  ahogyan  Vasarnap.hu fotóriportere látta.

.

 

Fotó: Vasarnap.hu