Orbán Viktor beszéde a hazai ellenzék szemüvegén keresztül

Szinte mindegyik magyar hazai ellenzéki párt elmondta a maga véleményét Orbán Viktor 2019. július 27-én elhangzott tusványosi beszédéről.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. – MTI/Koszticsák Szilárd

Jobbik: Orbán Viktor elszigetelte a magyarokat Európában

A Jobbik szerint

Orbán Viktor miniszterelnök „szó szerint a nemzet mészárosa lett”

, akit „csak a saját hatalmi tébolya érdekel, és ennek oltárán kész feláldozni Magyarországot is” – közölte Jakab Péter, az ellenzéki párt frakcióvezetője szombaton az MTI-vel.

A politikus közleményében a kormányfő tusnádfürdői beszédére reagált, amelyben Orbán Viktor egyebek mellett hangsúlyozta, a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus jogi és politikai intézményeket fenn kell tartani, de a társadalmi szerveződés módját meg kell változtatni, vagyis „demokrácia igen, liberalizmus nem”.

Jakab Péter szerint a miniszterelnök „Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson, közben visszavezette Magyarországot az oroszok ölelésébe, ahonnan 30 éve szabadulni akartunk”.

***

Ujhelyi: Orbán a maffiaállam építését próbálta magyarázni

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerint semmi más nem történt Tusnádfürdőn, minthogy

Orbán Viktor miniszterelnök sikertelenül próbálta megindokolni, hogy „miért épített ki az elmúlt években egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot Magyarországon”.

A szocialista politikus szombaton, az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a kormányfő beszédére, amelyben Orbán Viktor egyebek mellett hangsúlyozta, a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus jogi és politikai intézményeket fenn kell tartani, de a társadalmi szerveződés módját meg kell változtatni, vagyis „demokrácia igen, liberalizmus nem”.

***

Liberálisok: Orbán továbbra is a bezárkózás, a lemaradás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) szerint

Magyarország biztató pályáját Orbán Viktor miniszterelnök fenyegeti a legjobban, aki „továbbra is a bezárkózás, a lemaradás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja”.

Az ellenzéki párt szombaton, az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a kormányfő tusnádfürdői beszédére, amelyben Orbán Viktor egyebek mellett hangsúlyozta, a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus jogi és politikai intézményeket fenn kell tartani, de a társadalmi szerveződés módját meg kell változtatni, vagyis „demokrácia igen, liberalizmus nem”.

A Liberálisok szerint a miniszterelnök az „ország valódi problémái helyett továbbra is a migrációval, a liberalizmussal, Soros Györggyel és az Európai Unióval ijesztgeti a magyarokat”.

***

DK: Orbán vagy hazudik, vagy nem érti a világot

Orbán Viktor miniszterelnök vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője, Gréczy Zsolt szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc pártelnök a közösségi oldalán pedig úgy vélekedett, hogy

Orbán Viktor miniszterelnök „évtizedes harca semmi másról nem szól, minthogy az állandó fenyegetettség érzését keltve saját, diktatórikus hatalma alá terelje a magyarokat”.

Gréczy Zsolt a kormányfő tusványosi beszédére reagálva arról beszélt, hogy Orbán Viktor vélekedésével ellentétben „az egyéni szabadság és a nemzet megmaradása, Európa megerősítése” nem állnak szemben egymással.

Liberális demokráciát működtetni annyit jelent, elfogadom, hogy bárki dönthet a saját sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről. A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartozását, nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját – mondta az ellenzéki politikus.

***

LMP: Orbán nem foglalkozik a klímaváltozással

Kendernay János, az LMP társelnöke kifogásolta, hogy

a miniszterelnök tusnádfürdői beszédében nem foglalkozott a klímaváltozással.

Kendernay János szombati budapesti sajtótájékoztatóján Orbán Viktor beszédére reagálva azt mondta: várták, hogy a miniszterelnök szól majd erről a magyarok létét is súlyosan befolyásoló problémáról, de ő nem kívánt rá megoldást nyújtani, programot felvázolni.

Az ellenzéki politikus szerint ez azt bizonyítja, hogy a miniszterelnök fél a jövő kihívásaitól, fél a következő 15 évtől.

Kendernay János kifogásolta továbbá, hogy Orbán Viktor a következő 15 évet saját sorsaként mutatta be, arról beszélt, mi várható az ő aktív politikai ciklusában ahelyett, hogy a nemzet jövőjével, sorsával foglalkozott volna.

***

Karácsony: Budapest a változtatást választja az unalmas szlogenek helyett

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerint

Budapest az őszi önkormányzati voksoláson Orbán Viktor miniszterelnök „lejárt és unalmas szlogenjei” helyett a szabadságot és a változást választja majd.

A Párbeszéd társelnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a kormányfő tusnádfürdői beszédére, amelyben Orbán Viktor egyebek mellett hangsúlyozta: a tőkés piacgazdaság kereteit, a demokratikus jogi és politikai intézményeket fenn kell tartani, de a társadalmi szerveződés módját meg kell változtatni, vagyis „demokrácia igen, liberalizmus nem”.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: alig több mint 70 nap múlva az emberek véleményt mondhatnak majd, hogy a „megfáradt tusványosi harcoskodást és annak képviselőit vagy egy új, lendületes, szabad és tisztességes Magyarországot szeretnének-e”.

Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor az illiberális állam fogalmát akkor töltötte meg tartalommal, amikor „szétverte a liberális demokrácia értékeit, úgyis mint jogállam, jog- és esélyegyenlőség, független igazságszolgáltatás, tisztességes választás”.

***

Orbán Viktor miniszterelnök (j5) lengyel fiatalok között a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. – MTI/Koszticsák Szilárd

Kocsis: a Fideszben van erő és bátorság a liberálisokkal szembeni küzdelemhez

A Fidesz készen áll a liberálisokkal szembeni küzdelemre – nyilatkozta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton az MTI-nek.

A kormánypárti politikus az Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét kommentáló ellenzéki pártokra reagálva úgy összegzett:

azért kell szembefordulni a liberális ellenzékkel, mert nem a magyar családok, hanem a külföldiek érdekeit képviselik Magyarországon. Betelepítenék a bevándorlókat, újra eladnák a közműcégeket a külföldieknek, megemelnék a rezsiköltségeket és a brüsszeli bürokrácia érdekeit szolgálnák itthon

– sorolta.

Kocsis Máté kijelentette: a Fidesz készen áll a liberálisokkal szembeni küzdelemre. „Van kellő erőnk és bátorságunk, hogy megvívjuk az előttünk álló csatákat a keresztény szabadságért, Magyarországért, és az eddigi eredmények megvédésért” – szögezte le.

A frakcióvezető értékelése szerint az ellenzéki nyilatkozatok két dolgot is egyértelművé tettek. Egyrészt azt, hogy az ellenzéknek nincs komolyan vehető jövőképe Magyarországról. Másrészt szolgai módon követik és védik azt a liberális, bevándorláspárti politikát, amely az elmúlt években folyamatosan támadta Magyarországot – fejtette ki.

„Mai reakcióik ismét bizonyították, hogy az ország megvédésében és megerősítésében rájuk nem lehet számítani”

– mutatott rá a fideszes politikus.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre