Varga Judit: Nem lehet a V4-ek megkerülésével fontos döntéseket hozni

Az egy hete hivatalába beiktatott igazságügyi miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta: Magyarországnak rengeteg csatát kell még megvívnia. Jelenleg a szervezeti keretek kialakítása folyik a minisztériumban.

A Trócsányi Lászlót váltó igazságügyi miniszter szerint egy esetleges új uniós jogállamisági mechanizmus brüsszeli létrehozása csak növelné a káoszt. Nem kell a kereket újra feltalálni – mondta el Varga Judit az interjúban, aki szerint megvannak a szükséges eszközök – a hetes cikkely, a kötelezettségszegési eljárás, a források elköltésének szabályozása. Minden ezen túlterjeszkedő törekvéssel szemben a magyar kormány azt képviseli, hogy nem kell új mechanizmus.

Arra reagálva, hogy a finnek jogállamisági kritériumokhoz kötnék az uniós források kifizetését, a miniszter asszony kijelentette: elutasítjuk a kettős mércét, a finneknél is nagyon könnyű lenne „jogállamisági hiányosságokat” találni, ha valaki akarna. Ez az egész csak egy színjáték.

A Google vagy a Facebook lehetséges szabályozásáról és magadóztatásáról szólva Varga Judit kiemelte: mint minden más ügyben, nekünk ezúttal is a magyar emberek érdeke és védelme az első.

Az új bizottsági elnökről szóló keddi szavazáson a fideszes szavazatok nélkül nem is választották volna meg Von der Leyent. Ezzel kapcsolatban az igazságügyi tárca vezetője rámutatott, hogy a visegrádi országok megkerülésével többé nem lehet fontos döntéseket hozni Európában, ami azt is jelzi, hogy a közép-európai emberek hangja egyre jobban hallatszik.

Ursula von der Leyen személyét illetően az uniós kapcsolatokért is felelős miniszter aláhúzta: a Bizottság új elnökével szemben megelőlegezett bizalmat tanúsít a magyar kormány, ugyanakkor elvárják tőle, hogy határozott lépéseket tegyen a bevándorlás megállítása érdekében.

Forrás: MH; Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre