Százmilliókból kutathatnak Miskolcon

Négyszázmillió forintot nyert el a Miskolci Egyetem a Tématerületi kiválósági programban (TKP); a pénzt olyan kutatásokra és fejlesztésekre használják fel, amelyek a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását célozzák – közölte az egyetem vezetése szerdai sajtótájékoztatóján.

Deák Csaba kancellár a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy szakembereik hat kutatócsoportban dolgoznak majd a nyersanyagok hatékonyabb kitermelési és hasznosítási eljárásainak tökéletesítésén, a geotermikus rendszerek vizsgálatán, illetve a környezettudatos, tisztaenergia-átalakítási technoló­giák fejlesztésén.

A TKP hároméves program, így összesen 45 milliárd forint körüli támogatási keret áll majd rendelkezésre, amely azt a célt szolgálja, hogy társadalmi és gazdasági hasznot hozó termékek, illetve szolgáltatások szülessenek. Szeretnénk elérni, hogy az egyetemek számára legyen természetes, hogy piaci igény szerint, a piac szereplőivel partnerségben hajtják végre a fejlesztéseket – mondta Birkner Zoltán, a TKP pályázatot meghirdető Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozzon fel hírlevelünkre